Index Vakbarát Hírportál

Partot ért a Barry trópusi vihar Louisianánál

2019. július 13., szombat 21:15

Helyi idő szerint szombat délután partot ért a louisianai Intracoastal City közelében az időközben ismét trópusi viharrá enyhült, Barry nevű vihar, amely így is katasztrofális pusztításokkal fenyeget, jelentette az amerikai Országos Hurrikánközpont (NHC).

A Barry egyes kategóriájú hurrikánná fejlődött útban a louisianai partok felé, a viharral érkező legerősebb széllökések akkor elérték az óránkénti 120 kilométeres sebességet is. Az NHC életveszélyes vihardagályra figyelmeztetett Louisiana és Mississippi partjainál, valamint heves esőzésekre, hirtelen áradásokra, erős, fákat kicsavaró és áramszünetet okozó szelekre.

Közben több mint 70 ezer ember maradt áram nélkül. A parti őrség több mint egy tucat embert mentett ki a New Orleanstól délre található Isle de Jean Charles szigetén, ahol a víz szintje olyannyira megemelkedett, hogy egyes lakosok a háztetőkre voltak kénytelenek menekülni.

Bár a Barry gyengült, továbbra is veszélyezteti a lakosságot. Az előrejelzések szerint katasztrofális árvizekre kell számítani az Egyesült Államok Mexikói-öböl menti partszakaszának egy részén, mivel a vihar jelentős mennyiségű csapadékot hoz magával. (MTI)

Rovatok