Index Vakbarát Hírportál

Homofób és szexista chatek miatt tízezrek tüntetnek Puerto Rico kormányzója ellen

2019. július 18., csütörtök 14:43

Tüntetők ezrei csaptak össze a rendőrökkel Puerto Ricóban szerda este, írja a Guardian. Az eleinte békés demonstráció végén a hatóságok már könnygázt és gumilövedékeket is bevetettek a tömeg feloszlatására. 

Az Egyesült Államok fennhatósága alatt álló sziget közvéleményét ugyanis már napok óta tartja lázban egy kiszivárogtatási botrány: az MTI írt arról, hogy a Center for Investigative Journalism nevű helyi oknyomozó újságírói szervezet szombaton

889 oldalnyi anyagot hozott nyilvánosságra a Puerto Ricó-i kormányzó, Ricardo Rosselló chatbeszélgetéseiből.

A beszélgetéseket Rosselló a titkosított Telegram nevű üzenetküldőn folytatta 11 másik emberrel, tele szexista és homofób üzenetekkel. Leszajházta például a New York-i városi tanács elnökét, Ricky Martin Puerto Ricó-i énekesről pedig azt írta:

Annyira hímsoviniszta, hogy inkább férfiakkal csinálja, mert a nők nem ütik meg a mércéjét. Színtiszta patriarchizmus.

Az énekes a Twitteren szégyenletesnek és elfogadhatatlannak nevezte a kormányzó megjegyzéseit, és lemondásra szólította fel Rossellót. A szerdai tüntetésen is ott volt más hírességek és több tízezer tüntető társaságában, akik előtt fel is szólalt: 

Elegünk van a cinizmusból. Lejáratják a nőket, lejáratják az LMBT közösséget, a fogyatékkal élőket. Őrületes a korrupció. Elegünk van. Nem bírjuk tovább.

A tüntetések már napok óta tartanak Puerto Ricóban: a szerdai demonstráció a helyi törvényhozás épülete előtt kezdődött, az onnan induló menetben pedig a gyerekektől az idősekig minden korosztályból jelen voltak. 

Azért vagyok ma itt, mert nagyon szomorúak vagyunk, nagyon mérgesek vagyunk, és elegünk van a kormányból. Ellopják a pénzünket, és a saját zsebüket tömik

– mondta egy kórházi dolgozó, Graciela Belez a Guardiannek. Az ő életét is megkeserítette a 2017-es Maria hurrikán: „Hat hónapig nem volt áramunk. Nem volt élelem a boltokban. Semmi nem volt.”

Rossellót a tüntetők már korábban is alkalmatlannak tartották a kormányzásra: a sziget több milliárd dolláros adóssághalmot görget maga előtt, amit most egy Washingtonból kijelölt felügyelőbizottság próbál menedzselni. A hurrikánnal kapcsolatban pedig a leggyakrabban azt róják fel neki, hogy titkolni próbálta a halálos áldozatok valódi számát.

Még tavaly ősszel hozták nyilvánosságra a hatóságok, hogy nem 64-en, hanem 2975-en haltak meg hivatalosan a hurrikán miatt. A tüntetők szerint viszont még ez is csak egy szépített adat: sokan „4645” felirattal vonultak az utcára, a Harvard Egyetem kutatása ugyanis ekkorára becsli a halálos áldozatok valódi számát.

Rosselló viszont nem mond le: bár kormányából azóta már többen is távoztak, és a tüntetések is erőszakos irányba fordultak, a kormányzó nem akar távozni.

„A nép választott meg, és folytatom a munkám, most még inkább, mint máskor”

– írta szombati közleményében. Nem ez az egyetlen botrány, ami kínosan érinti a kormányzót: a RickyLeaksnek is hívott chatszivárogtatási ügy előtt egy nappal tartóztattak le több magas rangú tisztségviselőt. A hivatalnokokat az FBI korrupcióval és 15,5 millió dollár (kb. 4,5 milliárd forint) közpénz hűtlen kezelésével gyanúsítja – a gyanúsítottak között van olyan, aki korábban a kormányzó közvetlen környezetében dolgozott. 

A szerdai tüntetések így még több nyomást helyezhetnek Rossellóra: a több ezres tömeget a rendőröknek csak éjjel 2 óra körül sikerült kiszorítania az utcákról, ehhez pedig szüksége volt könnygáz és gumilövedékek bevetésére is. Az addig viszonylag békésen vonuló tömeg az utcákon sokáig azt skandálta: 

„Még többen vagyunk, és nem félünk.”

Rovatok