Index Vakbarát Hírportál

Hosszúnak ígérkezik, de nem adja fel a Vatikán az Orlandi-rejtély megoldását

2019. július 20., szombat 21:24

Az igazságügyi orvosszakértők megkezdték a csontmaradványok vizsgálatát azokban a csontkamrákban, amelyeket egy vatikáni temető padozata alatt fedeztek fel nemrég, írja a BBC.

Ahogy korábban az Index is beszámolt róla, múlt csütörtökön két régi, Vatikánváros falain belül fekvő nemesi sírt is felnyitottak Rómában abban a reményben, hogy megoldódhat a Vatikán egyik legnagyobb rejtélye: a 15 éves Emanuela Orlandi 36 évvel ezelőtti eltűnése.

A sírokban azonban semmit sem találtak: nem csak Orlandi maradványai nem voltak ott, hanem annak a két hercegnőnek a maradványai sem, akiket elvileg oda temettek el. Ezután a vatikáni illetékesek kiterjesztették a keresést, és így a sírok mögött, azoktól nem messze két rejtett csontházat fedeztek fel a padozat alatt.

Néhány napja a Vatikán bejelentette: a csontkamrákat gondosan lezárták, hogy szombaton az igazságügyi orvosszakértők az eltűnt lány hozzátartozóinak jelenlétében vizsgálják meg közelebbről a csontokat. A Szentszék legfrissebb közlése szerint a szakértők a helyszínen elemezték a csontokat, amelyek újabb vizsgálata a következő szombaton folytatódik majd.

A Vatikán szóvivője, Alessandro Gisotti a Vatican Newsnak elmondta: az igazságügyi orvosszakértők "a nemzetközi protokoll szerint" vizsgálják a maradványokat, így egyelőre nem tudják megmondani, hogy mennyi ideig fog ez eltartani. A Vatikán egyébként azt sejti, hogy a két hercegnő maradványait mozgathatták át a csontkamrákba hatvanas-hetvenes években.

Emanuela Orlandit 1983. június 22-én látták utoljára, amikor távozott egy zeneóráról.  Az ügy – részben titokzatos körülményeinek, egyebek mellett egy ismeretlen BMW-snek és egy vörös hajú nőnek köszönhetően – azóta sem hagyja nyugodni az olasz közvéleményt; maga II. János Pál pápa is nyolc alkalommal beszélt nyilvánosan Emanueláról, és a családot személyesen is felkereste.

A csaknem 200 éves hercegnői sírokat azért bolygatták meg, mert a család kapott egy névtelen levelet, benne egy fotóval, amely azt sugallta, hogy a lány az 1836-ban elhunyt Sophie von Hohenlohe sírjában lehet eltemetve. A több évtizedes rejtélyben eddig az összes nyom hamisnak bizonyult.

Rovatok