Index Vakbarát Hírportál

Trump a bíróságokat megkerülve deportálna

2019. július 23., kedd 09:42

Egyszerűsítené a kiutasítási procedúrát Donald Trump. A kormányzat ezzel a bíróságok bevonása nélkül lehetővé teszi mindazok kiutasítását, akik nem tudják igazolni, hogy több mint két éve tartózkodnak az Egyesült Államokban – írta a BBC.

Eddig hasonló csak a határ 160 kilométeres körzetében elfogott illegális bevándorlókra volt érvényes, amennyiben nem tudták igazolni, hogy legalább két hete vannak az országban. Az új szabályozás százezrek kiutasítását teheti lehetővé az egész országban, akik eddig csak bírósági jóváhagyás után voltak kitoloncolhatók.

Az Amerikai Polgárjogi Szövetség (ACLU) már jelezte, bíróságon fogja megtámadni az új szabályozást, amely

KEDDEN, HIVATALOS KÖZLÉSE UTÁN AZONNAL ÉRVÉNYBE IS LÉP. 

A bevándorlási hivatal vezetője szerint ez könnyít a bevándorlásra várók tömege miatt túlterhelt intézmények leterheltségén.

Trump már többször kiállt a tömeges kiutasítás azonnali megkezdése mellett, ezt azonban a kongresszus ellenállása miatt többször elhalasztotta. 

A leghangosabb ellenzői Trump tervének a demokrata pártban vannak, bár a republikánusok sem támogatják teljességgel.

Az elnök a kritikus demokrata törvényhozókkal szemben már többször kikelt, rasszista tweetekkel támadva őket. Az ebben a szellemben írt hirtelen kirohanások azonban láthatóan egyre inkább tudatos stratégiát jelentenek az elnök részéről.

Rovatok