Index Vakbarát Hírportál

Klímatüntetők élőlánccal akadályozták Boris Johnson konvoját

2019. július 24., szerda 16:26

Klímavészhelyzet kihirdetését követelő tüntetők akadályozták Boris Johnson újdonsült brit miniszterelnök konvojának haladását, írja a Sky News. A Konzervatív Párt elnökének és így az ország kormányfőjének megválasztott Johnson a királynőhöz tartott épp, amikor néhány aktivista elállta az útját, és néhányan egymásba kapaszkodva, vagy molinót kifeszítve fogadták a konvojt.

A rendőrök hamar szétválasztották a tüntetőket, utána haladhatott tovább rendőrségi felvezetéssel a miniszterelnök útja.

Az akciót a brit Greenpeace vállalta magára.

Theresa May szerda délben vett részt miniszterelnöki pályafutásának utolsó parlamenti vitanapján, a képviselői kérdések és azonnali miniszterelnöki válaszok szerdánként esedékes alsóházi félóráján, ezután kereste fel a londoni Buckingham-palotában II. Erzsébet királynőt, és hivatalosan bejelentette az uralkodónak lemondását.

Ezután Boris Johnson járult az uralkodó elé, formálisan bejelentette szándékát a kormányalakításra, amellyel a királynő meg is bízta. Az MTI szerint Johnson a 67 éve uralkodó II. Erzsébet királynő tizennegyedik miniszterelnöke lesz, az első Winston Churchill volt.

A hivatalosan is miniszterelnökké választott Boris Johnson bejelentette, hogy október 31-én Nagy-Britannia mindenképp kilép az Európai Unióból, "mégpedig új, a jelenleginél jobb megállapodással".

Rovatok