Index Vakbarát Hírportál

Sikerült beszélni az Iránban fogva tartott brit tanker személyzetével

2019. július 24., szerda 15:53

Egy brit diplomáciai hírforrás tagadja, hogy London közvetítőt küldött volna Iránba, hogy mihamarabb elengedjék a Stena Impero nevű tartályhajójukat, pedig szerdán a félhivatalos iráni hírügynökség még erről beszélt- írja az MTI.

Az iráni legfelsőbb vezető hivatalát iránytó Mohammad Mohammadi-Golpajegani Nagy-Britannia csökkenő befolyásával élcelődött.

Egy ország, amely valaha minisztereket és jogászokat nevezett ki Iránban arra a pontra jutott, hogy közvetítőt küld, és hajója elengedéséért esedezik

- idézte a Tasznim Mohammadi-Golpajeganit, ezt cáfolják most a britek. 

A Stena Impero nevű tartályhajót, amelyet a Stena Bulk svéd cég üzemeltet, de brit lobogó alatt közlekedik, az iráni Forradalmi Gárda haditengerészeti egységei pénteken kerítették hatalmukba. A hajó, amelyen 23 fős legénység tartózkodik, jelenleg egy iráni kikötőben horgonyoz.

A legénység jól van

A Stena Bulk szerdán közölte, hogy a legénység minden tagja jól van.

Múlt éjjel telefonon beszéltünk velük, mindannyian jól vannak, és készséges együttműködést tapasztaltak a fedélzeten tartózkodó irániak részéről

- mondta a vállalat szóvivője, Pat Adamson, de arról is beszélt, hogy szeretnének felküldeni valakit a tartályhajóra, hogy személyesen is meggyőződhessenek a legénység jó egészségi állapotáról, de Teherán egyelőre nem reagált kérésükre.

Több verzió van, miért is foglalták le a tankert

Teherán először azt állította, hogy a brit tankert az iráni hatóságok azért foglalták le, mert balesete volt egy iráni halászhajóval, összeütközött vele, és kárt tett benne. A Stena Impero legénysége jelezte: nem tud az ütközésről, és nem találtak rá utaló nyomokat. Az iráni hatóságok később hozzátették: az intézkedést az is indokolta, hogy a tanker fedélzetén környezetkárosító anyagok voltak. Majd Irán azt állította: dokumentumokkal tudja bizonyítani, hogy a tanker iráni felségvizeken, rossz sávban hajózott be délről a Hormuzi-szorosba. A tekintélyes iráni alkotmányvédelmi tanács pedig azt mondta: a Stena Impero lefoglalása az iráni hatóságok jogszerű válasza a Grace 1 iráni tartályhajó brit hatóságok általi lefoglalására július elején.

A brit királyi tengerészgyalogság Gibraltárnál foglalta a Grace 1 nevű iráni tartályhajót július elején azzal a gyanúval, hogy a hajó Szíriába akart kőolajat szállítani, megsértve az Európai Unió által a szíriai rezsimmel szemben bevezetett szankciókat.  A gibraltári önkormányzat pénteken további harminc nappal, augusztus 20-ig meghosszabbította a Grace 1 kihajózási tilalmát.

Az iráni elnök burkoltan utalást tett egy cserére

Haszan Róháni iráni elnök a szerdai kabinetülésen burkoltan utalást tett arra szerdán, hogy elképzelhetőnek tart egy cserét Londonnal: ha a britek elengedik a Gibraltárnál lefoglalt iráni tartályhajót, akkor visszakapják az iráni Forradalmi Gárda által lefoglalt brit tankert.

Az AP amerikai hírügynökség szerint Róháni egyebek között azt mondta Nagy Britaniáról, hogy ha

visszacsinálja rossz cselekedeteit, köztük azt is, amit Gibraltárnál tett, megfelelő választ fog kapni Irántól.

A dpa német hírügynökség pedig azt a kijelentését idézte, hogy Teherán nem akar feszültséget, és "ha betartják a szabályokat, Gibraltárnál is, kedvező hozzáállással" kezeli majd az ügyet Teherán is.

Rovatok