Index Vakbarát Hírportál

Ha engedelmeskednek, biztonságban lesznek, mondták az irániak a tartályhajó kapitányának

2019. július 21., vasárnap 12:55

Nyilvánosságra hoztak egy rádiófelvételt a brit haditengerészet egy hajója, valamint a Stena Impero és egy fegyveres iráni hajó közötti beszélgetésről. Az iráni fél a felvételen azt mondja, "biztonsági okból" át akarják vizsgálni a néhány perccel később fegyveres erővel lefoglalt Stena Impero nevű brit olajszállító tankerhajót, és hozzáteszi: ha engedelmeskednek, biztonságban lesznek - írja a BBC.

A felvételen az hallatszik, ahogyan az iráni hajó felszólítja (vélhetően) a Stena Imperót, hogy változtasson irányt, és "amennyiben engedelmeskednek, biztonságban lesznek". A felvételen ez után a brit haditengerészet egyik, a közelben lévő hajója, a HMS Montrose jelentkezik be, és ismerteti a nemzetközi vizekre vonatkozó törvényi szabályozást, amely szerint az áthaladást nem szabad akadályozni vagy ellehetetleníteni.

Erősítse meg, hogy nem áll szándékában megsérteni a nemzetközi törvényeket"

- szólítja fel a hadihajó az iráni felet.

A tartályhajót az Iráni Forradalmi Gárda pénteken foglalta le a világ egyik legfontosabb vízi útján, a Perzsa-öböl bejáratát jelentő Hormuzi-szorosban (amelyen keresztül a Közel-Kelet olajforgalmának jelentős része bonyolódik). A tankert a Forradalmi Gárda közleménye szerint azért foglalták le, mert "nem tartotta a tiszteletben a nemzetközi tengeri hajózás szabályait". A tartályhajó állítólag nekiütközött egy iráni halászhajónak, ami vészjelzést adott le, de a Stena Impero erről nem vett tudomást. A Stena Impero tulajdonosa, a Stena Bulk és a hajótér kereskedelmi hasznosításáért felelős cég ezután azt közölte: nem tudnak ilyen balesetről. Az esetről videó is készült; az irániak állítása szerint a 23 fős legénység minden tagja biztonságban van.

A brit védelmi miniszter, Tobias Ellwood az eset kapcsán közölte: válaszlépésként lehetséges, hogy szankciókat fognak bevezetni Irán ellen. Irán londoni nagykövete ugyanakkor figyelmeztetett arra, hogy ez a feszültségek eszkalálódásához vezethet. Jeremy Hunt külügyi államtitkár azt mondta: hétfőn döntenek arról, milyen további intézkedésekre lehet még szükség.

konfliktus előzménye, hogy július elején Gibraltárban a brit hatóságok lefoglalták a Grace 1 nevű iráni tartályhajót. A brit hatóságok azzal indokolták a lépést, hogy gyanújuk szerint a hajó Szíriába akart szállítani kétmillió hordó kőolajat, megsértve ezzel az Európai Unió által az Egyesült Államok kérésére a szíriai rezsimmel szemben bevezetett szankciókat. Teherán  kalózkodásnak minősítette az incidenst, mivel szerintük a hajó nemzetközi vizeken haladt, amikor lefoglalták.

A feszültség USA és Irán között régebbre nyúlik vissza. Donald Trump 2018 májusában felmondta az Iránnal aláírt atomalkut, hogy új feltételekkel kényszerítsen ki megállapodást, amivel megakadályoznák Iránt az atomfegyver kifejlesztésében. A Perzsa-öböl bejáratánál, a Hormuzi-szorosban ezután több olajtankert ért támadás. Idén június 20-án az iráni Forradalmi Gárda lelőtt egy amerikai drónt. Az USA júliusban lőtt le egy iráni drónt. A helyzetről a legutóbbi elemzésünket ebben a cikkben olvashatja

Rovatok