Index Vakbarát Hírportál

A hongkongi reptér dolgozói is tüntetnek a Kína-barát vezetés ellen

2019. július 26., péntek 13:13

A hongkongi reptér dolgozói és légiutaskísérők vettek részt pénteken azon a 11 órás hosszúságúra tervezett tüntetésen, amellyel az elmúlt napok erőszakos eseményei ellen is tiltakoznak - írja a Guardian

A légiutaskíséről és a reptér munkatársai feketébe öltözve, utastájékoztató kiírásoknak látszó táblákat tartva skandálták az érkezési csarnokban, hogy "Szabad Hongkong", és olyan hangszínen és hanglejtésben mondták az üzneteiket, mint ahogyan a repülőn a biztonsági bemutatót tartják. 

Hongkongban már nagyjából két hónapja tartanak a kormányellenes tüntetések, ahol demokratikus reformokat, és a kiadatási törvény felülvizsgálatát követelik. A reptéren a tüntetők az érkező utasoknak is üzennek, egyrészt nemzetközi segítséget kérve, másrészt olyan táblákat tartanak fel, hogy ne bízzanak a kormányban és a rendőrségben. 

Múlt hét vasárnap tartottak több ezer fő részvételével demonstrációt, ami ugyan napközben békésen zajlott, estére azonban a tiltakozók több helyen is összecsaptak a rendőrökkel, akik könnygázt vetettek be, mire a tüntetők válaszul palackokkal dobálták meg őket. Az egyik vasútállomáson egy kormánypárti csoporttal is összecsaptak a tüntetők, akik fehér pólóban, maszkokban, botokkal felszerelkezve támadtak rájuk, és összesen 45 embert kellett kórházba szállítani. A tüntetők hiába kértek segítséget, a rendőrök csak jóval később avatkoztak közbe, a támadásokat úgy tűnik szervezett csoport hajtotta végre. 

Egy interneten terjesztett videón látható, ahogy Junius Ho Kwan-yiu Peking-párti törvényhozó kezet ráz a felsorakozó fehér pólós férfiakkal. Ho ezek után egy a Facebook oldalán hétfő reggel közzétett videóban arról beszél, hogy ismer néhányat a fehér pólósok közül, akiket mind a hazájukat védő, "lovagias" férfiaknak tart. 

A hétmillió lakosú, különleges közigazgatási státusszal rendelkező Hongkong 1997 óta autonómiát élvez, de sokak szerint Peking egyre szigorúbb ellenőrzés alá vonja a várost, ahol fokozatosan igyekszik növelni befolyását. Az ellenzéki tüntetéshullám a kiadatási törvény módosítását célzó tervezet kapcsán indult idén áprilisban. A tervezet lehetővé tenné, hogy Hongkong olyan feleknek – köztük Kínának és Tajvannak – adhasson ki gyanúsítottakat, akikkel eddig nem volt kiadatási egyezménye.

Rovatok