Index Vakbarát Hírportál

Brazil bányászokat gyanúsítanak egy őslakos megölésével

2019. július 28., vasárnap 19:07 | aznap frissítve

Több tucat felfegyverkezett brazil bányász rohanta le a falujukat, állítják az ország egy rezervátumában élő őslakosok, és leszúrták az egyik vezetőjüket, számolt be a BBC. A lakosok félelmükben elmenekültek, de a közösség egyik vezetője azt mondta, hogy megpróbálják visszaszerezni a földjüket. A rendőrség is kivonult a helyszínre erőszakos összecsapásoktól tartva. 

Az Amazonas régióban megnőtt a feszültség, amióta az ország új elnöke, Jair Bolsonaro megígérte, hogy megnyit a bányászok előtt több, eddig védett területet is. Az ország új elnöke zöld utat adott az esőerdők fokozott irtásának, hogy így kedvezzen a bányászatnak és a mezőgazdaságnak. Bolsonaro egyébként klímatagadó, és akadálynak nevezte az esőerdők jogszabályi védelmét, és jelezte: támogatja, hogy kereskedelmi tevékenységbe fogjanak a bennszülöttek földjein, amit eddig törvény tiltott.

Az incidens a wajapik földjén történt, a közösség 1200 tagja egy 600 ezer hektáros rezervátumban él. A wajapik segélykérő üzenetet küldtek egy ellenzéki szenátornak, amiben azt állították, hogy 50 bányász puskákkal szállta meg a falujukat. Bár a térségben valóban növekedett a felszültség, ritkán fajul a dolog gyilkosságig, a hatóságok vizsgálják a megölt őslakos esetét, akit szúrt sebekkel találtak meg a falu közelében szerdán. 

Rovatok