Index Vakbarát Hírportál

Fejkendő nélkül fotózkodnak, így lázadnak az iráni nők

2019. augusztus 1., csütörtök 22:59

Ugyan Iránban tíz év börtönbüntetést is kaphat az a nő, aki leveszi a fejkendőjét az utcán, sokan vannak, akik nem törődnek ezzel a kockázattal, fedetlen fővel mutatkoznak mások előtt, és erről fotót vagy videót is készítenek - írja a Yahoo.  

Masih Alinejad iráni születésű újságíró és politikai aktivista még 2014-ben hívta életre a mozgalmat, ami arra buzdítja a nőket, hogy osszák meg a közösségi oldalakon a kendő nélkül készült szelfiket. És a My Stealthy Freedom is él és virul, hogy az előbb említett módon szigorítottak a törvényeken, pedig az Amnesty International szerint az elmúlt évben 39 nőt tartóztattak le azért, mert csatlakoztak ehhez a kezdeményezéshez. 

Ezek a nők bátrabbak és dühösebbek mint valaha

- mondta  Alinejad.

Ahogyan korábban írtuk, a fejkendő viselése negyven éve kötelező Iránban, a nők többsége azonban ellene van, és egyre jobban hallatják a hangjukat. És nemcsak úgy fejezik ki nemtetszésüket, hogy megszabadulnak a fejkendőiktől, vannak, akik azzal tiltakoznak, hogy leborotválják a hajukat vagy férfinak öltöznek. 

Raha Bahreini, az AI munkatársa szerint sajnos a törvényeket elég szabadon lehet értelmezni, és nagy a valószínűsége annak, hogy ezt a bíróságok egyre inkább arra használják majd, hogy megtörjék az egyébként békésen tüntető nőket. És az nem titok, hogy a nőknek eddig is szűk volt a mozgástere.  A statisztikák szerint az iráni nők 60 százaléka volt már családon belüli erőszak áldozata, és a helyi állami tévének hivatalosan is elnézést kellett kérnie, miután az egyik műsorukban a párkapcsolati szakértő azt mondta, hogy az erőszakot elszenvedőknek, hogy kényeztessék csak a férjüket,  mert ez jól oldja a stresszt, azaz kisebb lesz a valószínűsége annak, hogy a férfiak stroke-ot vagy szívinfarktust kapnak. 

Rovatok