Index Vakbarát Hírportál

Boris Johnson parlamenti többsége egy főre csökkent

2019. augusztus 2., péntek 08:42

Alig egy hete választották meg Boris Johnsont, de az egyébként sem könnyű helyzetben átvett kormányzás péntek reggelre még nehezebbé vált. Egyetlen fősre csökkent ugyanis a már így is kisebbségben kormányzó miniszterelnök többsége - írja az MTI.

Johnson és a Konzervatív Párt az észak-írországi Demokratikus Unionista Párt (DUP) csak külső támogatásával van többségben a parlamentben. Wales déli részén azonban csütörtökön időközi választást rendeztek, ahol a péntek reggeli eredmények szerint a Liberális Demokraták jelöltje nyert a voksok 43,5 százalékával.

A csütörtöki választás eredménye komoly következményekkel járhat Boris Johnson Brexittel kapcsolatos terveire a 650 fős alsóházban, amelyben a legnagyobb észak-írországi katolikus erő, a Sinn Féin hét képviselője, valamint a házelnök és három helyettese nem szavaz.

A Konzervatív Pártnak és a Demokratikus Unionista Pártnak együtt jelenleg 320 képviselője és most már csak egyfős többsége van. Igaz a tisztségéből szexuális zaklatási vádak miatt felfüggesztett Charlie Elphicke független képviselő minden bizonnyal velük szavazna. Az ellenzéki oldal 319-re növelte képviselői számát.

Alig 90 nappal a brit európai uniós tagság megszűnése előtt az egyfős többség szakértők szerint még inkább megnehezítheti Boris Johnson helyzetét. Elég ugyanis, ha csak egyetlen képviselő ellene fordul a kormányoldal soraiból a sorsdöntő kérdésekben, például akár egy bizalmi szavazáson.

Brecon és Radnorshire körzetben azért kellett időközi választást tartani, mert a kerület eddigi képviselőjét, Chris Davies tory politikust azzal vádolják, hogy hamis költségtérítési elszámolást nyújtott be. A visszahívását célzó petíciót 18 ezren írták alá a körzetben. A Konzervatív Párt általános megdöbbenésre azonban újra a bukott politikust indította, mert úgy vélte, hogy akaratlanul hibázott, és nem szándékosan követett el visszaélést.

Rovatok