Index Vakbarát Hírportál

Jogvédők szerint megint több mint ezer embert vittek el az orosz tiltakozásokról

2019. augusztus 4., vasárnap 17:00

Az orosz hatóságok 1001 embert állítottak elő a Moszkva belvárosában szombaton megtartott, be nem jelentett ellenzéki tüntetésen - közölte vasárnap az OVD-Info orosz civilszervezet, írja az MTI. A tájékoztatást az orosz főváros rendőrsége nem erősítette meg, és kitart amellett, hogy 600 embert állított elő, köztük több mint 50 fiatalkorút.

Azután kezdődtek megmozdulások az orosz fővárosban, hogy számos ellenzéki indulót kizártak a a helyhatósági választásokról, a kizárást követő tüntetésekről  százával vitte el az orosz rendőrség a tüntetőket, többük ellen vádat is emeltek már azóta, van akire 15 év börtön is várhat "tömeges felforgató tevékenység" miatt. 

Július 27-én hasonló, a hatóságokkal ugyancsak nem egyeztetett tiltakozás idején a rendőrség szerint 1074, az OVD-info szerint 1373 embert vettek őrizetbe.

A rendőrség még a most szombati tüntetést megelőzően előállította Ljubov Szobolt, az Alekszej Navalnij által alapított Korrupcióellenes Küzdelem Alapítvány jogászát, akit a megmozdulás szervezőjének tekint. Szobolt a tömegrendezvények szervezésére vonatkozó törvények ismételt megsértése címén 300 ezer rubel bírságra ítélték, az általa képviselt alapítvány ellen pedig egymilliárd rubel értékű pénzmosás gyanújával eljárás indult.

A szombati tiltakozásra 12 alkalommal hívtak mentőt. A sérültek egyike az orosz nemzeti gárda katonája.

Rovatok