Index Vakbarát Hírportál

Könnygázzal oszlatták a francia rendőrök a könnygázos oszlatás után holtan talált fiú miatt tüntetőket

2019. augusztus 4., vasárnap 22:24

Könnygázt és vízágyúkat vetettek be a rendőrök a nyugat-franciaországi Nantes városában a tüntetők ellen, akik a rendőri brutalitás ellen és egy fesztiválozó rejtélyes halála miatt vonultak az utcára szombaton, írja a local.fr. A tömeg reggel kezdett el gyülekezni a Loire partján, ahol a 24 éves Steve Maia Canico holtestét felfedezték. A holtestet nem messze onnan találták meg, ahol korábban egy éjszakai partit a rendőrök könnygázzal oszlattak fel.

A tiltakozók "Ki ölte meg Stevet?" feliratú táblákkal vonultak, a tömeg napközben 1700 főre növekedett, először a helyi rendőrség épületéhez, aztán a katedrálishoz, majd egy palotaépülethez vonultak, ahol többen barikádokat kezdetek építeni, amire a rendőrség könnygázzal és vízágyúval válaszolt. Negyven embert őrizetbe vettek, akiket garázdasággal és fegyverviseléssel gyanúsítanak. 

A halott férfi családja elhatárolódott a megmozdulástól, ahol ketten is – egy tüntető és egy rendőr – megsérültek. Franciaország több nagyvárosában is megemlékeztek Steveről a szokásos sárga mellényes tüntetések keretében. David Chantreux, a helyi nyomozóhatóság feje elmondta, hogy vizsgálják a fiú halálát. 

Rovatok