Index Vakbarát Hírportál

Engedélyezték a külföldön élő románok kormányellenes tüntetését

2019. augusztus 6., kedd 13:54

Engedélyezte Bukarest főpolgármesteri hivatala a kormány székháza elé meghirdetett szombati tüntetést, amelyet a tavalyi, erőszakos tömegoszlatással végződött kormányellenes demonstráció évfordulójára hirdetettek meg a nyári szabadságukra külföldről hazatérő román vendégmunkások - közölte az Agerpres hírügynökségre hivatkozva az MTI.

A főpolgármesteri hivatal szerint a demonstrációt a Diaszpóra Romániáért Polgári Akciócsoport elnevezésű szervezet jelentette be. A Transindex cikke szerint a Victoriei térre meghirdetett tüntetésre a közösségi hálón toborozzák a résztvevőket.

Mihai Fifor ügyvivő belügyminiszter békés és törvénytisztelő magatartásra kérte a demonstrálókat:

Arra szeretném kérni mindazokat, akik tüntetésre készülnek a főváros különböző pontjain, hogy békésen tüntessenek, egy percig se feledjék, hogy európai állam vagyunk, ahol az állampolgárnak joga van a szabad véleménynyilvánításhoz. Ez természetes dolog, ezért soha nem fogunk kísérletet tenni a megakadályozására. Ha az állampolgárok tüntetni akarnak, tüntessenek. De hangsúlyozni szeretném kérésemet, hogy mindenki, aki részt fog venni a tüntetésen, békésen tegye azt, betartva a törvényt. Semmi szín alatt nem akarjuk, hogy megismétlődjön az, ami tavaly augusztus 10-én történt .

A tavalyi tüntetésen a békés tüntetők közé vegyült rendbontók összetűzést provokáltak a csendőrökkel, akik ezután könnygázzal és botozással kiszorították a térről a több tízezres tüntetőtömeget. Az erőszakos cselekményekben több mint 400 tüntető és 35 csendőr sebesült meg. Több csendőrségi vezető ellen büntetőeljárás indult, miután 800 tüntető az elszenvedett sérülések miatt feljelentést tett, az ügyben azonban nem történt előrelépés.

Romániát az Európai Parlament és az Európai Bizottság több tisztségviselője is bírálta a tavaly augusztus 10-i tömegoszlatás miatt abban a vitában, amelyet tavaly októberben a román jogállamiság helyzetéről rendeztek az EP-ben.

Rovatok