Index Vakbarát Hírportál

Medvegyev szerint Kirgizisztán kimerítette 21. századi keretét a forradalmakra

2019. augusztus 8., csütörtök 23:58 | négy éve frissítve

Kirgizisztán kimerítette 21. századi keretét a forradalmakra

- jelentette ki Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök csütörtökön az MTI beszámolója szerint. Medvegyev azt hangoztatta az Eurázsiai Gazdasági Közösség kormányfői tanácskozása előtti sajtótájékoztatón, hogy Almazbek Atambajev volt kirgiz elnök őrizetbe vétele Kirgizisztán belügye. 

Ez persze Kirgizisztán belügye, de mi nem viszonyulhatunk közömbösen a történtekhez, mert Kirgizisztán a partnerünk, és barátaink élnek itt

- mondta az orosz kormányfő, hangsúlyozva, hogy a kirgiz főváros, Biskek tagja az Eurázsiai Gazdasági Közösségnek és a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezetének is. Hozzátette, nagyon rossz lesz, ha az ilyen jellegű események politikai és gazdasági instabilitáshoz vezetnek az országban, hiszen ez egész Eurázsiát érintené. Kirgizisztánban 2005-ben és 2010-ben is voltak hasonló erőszakos lázadások politikai konfliktusok miatt, az országban orosz katonai támaszpont működik.

Medvegyev kijelentette, Moszkva figyelemmel követi a helyzet alakulását, és csütörtök reggel már beszélt Muhammedkalij Abilgazijev kirgiz miniszterelnökkel is, akivel pénteken személyesen is találkozik majd, csakúgy, mint Szooronbaj Dzsejenbekov elnökkel. 

"Bízunk abban, hogy az eljárásokat szigorúan a helyi büntetőjogi törvények és az ország alkotmányának betartása mellett fogják lefolytatni, mert ezek magukban foglalják a választ sok olyan kérdésre, ami most felmerült - folytatta Medvegyev. - Minden más a kirgiz kollégáink dolga."

A kirgiz belügyminisztérium csütörtök este közölte, hogy feloszlatta az őrizetbe vett volt elnök híveinek tüntetését Biskekben. 

Rovatok