Index Vakbarát Hírportál

Elengedték a Gibraltárnál lefoglalt iráni tankerhajót

2019. augusztus 15., csütörtök 16:50

Csütörtökön váratlanul szabadon engedték a Grace1 iráni tankerhajót, amit még július elején foglaltak le a brit hatóságok Gibraltárnál - írja a BBC.

Az amerikai hatóságok egy utolsó pillanatos kérvénnyel igyekeztek elérni, hogy a hajót ne engedjék szabadon, de nem jártak sikerrel, a bíróság úgy döntött, hogy a hajó kiszabadulhat.

Az USA több alkalommal igyekezett elérni, hogy a hajót elengedjék, a brit hatóságok viszont azt mondták, az iráni vezetés biztosította őket arról, hogy a hajó a szabadon engedés után nem folytatja az útját, hogy a rakományát eljuttassa a célállomására.

Merthogy a hajó a gyanú szerint olajat szállított volna Szíriába, hogy az EU-szankciókat megkerülve ellássa az országot. Ha az irániak tartják a szavukat, akkor a kiszabaduló hajó nem Szíria felé veszi az irányt.

A július 4-ei hajólefoglalás komoly feszültséget okozott az Egyesült Királyság és Irán között, aminek az egyik következménye az lett, hogy irán is lefoglalt egy brit tankerhajót.

Hivatalosan tagadják, de a BBC információi szerint egy ideje kering a pletyka, hogy a két ország túszcserét hajtana végre, vagyis a Grace1 elengedése után az irániak elengednék a náluk lévő brit tankert, a Stena Imperót. Arról egyelőre nincsenek hírek, hogy ez megtörtént volna.

Irán és az USA viszonya azután romlott meg igazán, hogy Donald Trumpot megválasztották, idén nyáron kis híján a fegyveres konfliktusig fajult a kapcsolat.

Rovatok