Index Vakbarát Hírportál

A NATO szerint veszélyes manővert hajtott végre az orosz védelmi minisztert kísérő vadászgép

2019. augusztus 15., csütörtök 10:28

A NATO szerint légi incidens történt a balti országok légterében, amikor egy orosz vadászgép kedden belerepült a NATO-hoz tartozó gépek repülési útvonalába, írja a CNN. A veszélyhelyzet elkerülésére két spanyol F-18-as fogta be az orosz vadászgépet, ami egy másik vadászgéppel együtt egy TU-214-es szállítógépet kísért. A két orosz vadászgép repülési terv nélkül közlekedett és ki volt kapcsolva a radar-válaszjeladójuk, ezzel veszélyeztetve a térségben repülő polgári és katonai gépeket.

Az orosz védelmi tárca keddi állítása szerint a TU-214-esen Szergej Sojgu védelmi miniszter utazott a Kalinyingrádból Moszkvába, amit két Szu-27-es kísért. Az orosz verzió szerint a NATO F-18-as harci gépe akarta megközelíteni Sojgu gépét a a Balti-tenger nemzetközi vizei felett, de az orosz Balti Flotta légierejének vadászgépei elűzték. A miniszter a Nahimov haditengerészeti főiskola kalinyingrádi kirendeltségének alapkőletételi ceremóniáján vett részt, emellett megtekintette az ArMI-2019 tengerészdeszantos versenyt a hmeljovkai gyakorlótéren.

A NATO ugyanakkor azt közölte, nem volt hivatalos értesülésük arról, hogy ki utazott a repülőgépen.

A NATO-tagállamok az utóbbi években gyakran számoltak be arról, hogy orosz gépek veszélyes közelségben repültek el egységeik mellett, illetve megsértik légterüket. A legutóbbi ilyen incidens múlt csütörtökön történt, amikor amerikai és kanadai vadászgépek két orosz Tu-95-ös bombázót fogtak el Alaszka közelében.

Rovatok