Index Vakbarát Hírportál

A hongkongi hatóságok megtiltották a vasárnapi tüntetést

2019. augusztus 17., szombat 10:12

A hongkongi hatóságok megtiltották a most vasárnapi meneteléses tüntetést a demonstrálóknak, írja a CNN. Ez lett volna a következő nagy megmozdulás az egy héttel ezelőtti repülőtérelfoglalás óta. 

A tüntetők a Victoria Parktól vonultak volna a Chater Gardenhez, ezt tiltották meg nekik. A gyülekezést a parkban viszont engedélyezték. 

A májusban indult, júniusban kiteljesedett utcai megmozdulások szinte mindennapossá váltak, a tüntetők és a helyi kormányzat, illetve a helyi kormányzat mögül ki-kibúvó kínai vezetés álláspontjai ugyanakkor nemhogy közeledtek volna, csak távolodtak az utóbbi hetekben.

Eközben a demonstrációk egyre erőszakosabbá váltak, aminek kapcsán a két fél egymásra mutogat:

A helyzet egyre durvul, de a patthelyzetben egyik oldal sem látszik engedni.

Ahogy arról részletesen is írtunk, az 1997 óta Kínához tartozó, de számos területen független Hongkongban júniusban robbantak ki zavargások egy olyan törvénytervezet miatt, ami lehetővé tette volna, hogy a hatóságok kiadjanak Kínának egyes gyanúsítottakat. Annak ellenére, hogy a hongkongi kormány már június közepén   felfüggesztette (de el nem vetette) a kiadatási törvénnyel kapcsolatos törvényalkotást, a demonstrációk a törvény végleges elvetését, a Peking-barátnak tartott Carrie Lam kormányzó lemondását, valamint a brutális rendőri fellépés kivizsgálását követelve folytatódtak.

A hongkongi tüntetésekről több cikkben beszámoltunk, legutóbb arról  írtunk , hogy egy műholdfelvételen jól látszik, amint egy sencseni sportcsarnokban több száz katonai teherautó állomásozik. Az AP hírügynökség beszámolója szerint a járművek a kínai hadsereg járművei és azért érkeztek a Hongkonggal határos Sencsenbe, hogy nyomást gyakoroljanak a demokráciapárti hongkongi tüntetőkre.

Rovatok