Index Vakbarát Hírportál

Aggódik az USA a japán-dél-koreai hírszerzési együttműködés felmondása miatt

2019. augusztus 22., csütörtök 23:52

Aggodalmát fejezte ki a japán-dél-koreai hírszerzési együttműködés felmondása miatt Mike Pompeo amerikai külügyminiszter, valamint közleményében az amerikai védelmi minisztérium is – írja az MTI.

Szöul csütörtökön jelentette be, hogy felmondja katonai hírszerzési együttműködését Tokióval, ami újabb komoly lépés a két ország hónapok óta tartó konfliktusában. A kettejük közötti acsarkodásnak mélyebb geopolitikai jelentősége is van, hiszen az Egyesült Államok két legfontosabb ázsiai szövetségesről van szó, akik együttműködése elengedhetetlen Kína és Észak-Korea féken tartásához, és általában véve a régió stabilitásának megőrzéséhez.

Ennek fényében nem meglepő, hogy a jelenleg Kanadában tárgyaló Mike Pompeo külügyminiszter csalódott volt a hír hallatán, és hogy az amerikai védelmi minisztérium közleményében hasonlóan fogalmazott. Mint írták, 

határozott meggyőződésünk, hogy kölcsönös védelmünk sérthetetlenségét és biztonságpolitikai kapcsolatainkat fenn kell tartani, még a Dél-Korea és Japán közötti viszony más területein érzékelhető nézetkülönbségek ellenére is.

A Pentagon leszögezte: Washington kész a kétoldalú és a háromoldalú biztonsági együttműködés fenntartására. Az egész egyébként azért különösen érdekes, mert a szerződés felmondását megelőzően a Japánok csaptak oda Dél-Koreának azzal, hogy exportkorlátozásokat vezettek be három, a memóriacsip- és kijelzőgyártásban kulcsfontosságú vegyi anyagra vonatkozóan, elemzők szerint pedig ehhez éppen Trump kereskedelmi háborúja lehetett a példa.

Rovatok