Index Vakbarát Hírportál

Az USA alelnöke Izlandra látogat, de a miniszterelnök már elígérkezett

2019. augusztus 22., csütörtök 20:54

Katrín Jakobsdóttir izlandi kormányfő nem tudja fogadni Mike Pence amerikai alelnököt szeptember 3-i látogatásán, mivel

már korábban elígérkezett egy svédországi szakszervezeti találkozóra.

Ezt maga a miniszterelnök jelentette be csütörtökön a RUV izlandi közszolgálati rádió műsorában – írja az MTI. Az amerikai alelnök hivatala szerint Pence a NATO-tagországgal mindenek előtt a sarkköri térség regionális biztonságáról - különös tekintettel "az orosz agresszió" megfékezéséről - kíván egyeztetni. Pence az izlandi megállót követően szeptember 4-én Londonba utazik kétnapos látogatásra.

Jakobsdóttir szerint a konferencia témája, „a munkavégzés feltételei“ nagyon fontos számára, és azért ígérkezett el Svédországba, mivel Pence látogatásának napját sokáig nem sikerült véglegesíteni.

Távolmaradása így semmiképpen sem értelmezhető az Egyesült Államok ellen irányuló bírálatként.

Ezt a tényt annál is fontosabbnak tartotta leszögezni, mivel a programok ütközése csak a Grönland körül kialakult vitát követően vált ismertté, így könnyen egy Trump-elleni állásfoglalásként lehetne értelmezni.

Ahogy azzal több cikkünkben is foglalkoztunk, Donald Trump egy XIX. századi gesztussal nemrég felvetette Grönland megvásárlását Dániától. Miután a koppenhágai vezetés és a grönlandi önkormányzat is határozottan (sőt, megrökönyödve) elutasította az ajánlatot, Trump szerdán megsértődött, és lemondta az eredetileg szintén szeptemberre tervezett dániai látogatását.

Rovatok