Index Vakbarát Hírportál

Dánia volt miniszterelnöke az afganisztáni áldozatokkal vágott vissza Trumpnak

2019. augusztus 22., csütörtök 16:22

Dánia arányaiban pontosan ugyanannyi katonáját veszítette el Afganisztánban, mint az Egyesült Államok.

- vágott vissza Dánia volt kormányfője csütörtökön - stílszerűen a Twitteren - Donald Trump amerikai elnöknek, aki sérelmezte: Koppenhága annak ellenére, hogy NATO-tagként vállalta, hogy a GDP két százalékát fordítja katonai kiadásokra, bruttó nemzeti össztermékének csak 1,35 százalékát költi hadseregére.

Lars Loekke Rasmussen üzenetében írta: nem fogadják el, hogy a védelmi kiadásokban való részvételi hajlandóságukat kizárólag egy százalékértékkel fejezzék ki.

Donald Trump többször is szorgalmazza, hogy a NATO tagállamai fordítsanak több pénzt a közös védelmi kiadásokra, és egységesen szenteljék a GDP-jük legalább 2 százalékát katonai célokra, sőt, a tavyli NATO-csúcson már a 4 százalékos értéket is bedobta.

A védelmi költségek körüli szóváltás a legújabb összezördülés Dánia és az Egyesült Államok bizarr Grönland-vitájában. Trump kedden éjjel jelentette be, hogy lemondja dániai látogatását, mivel Mette Frederiksen dán kormányfő közölte: Koppenhágát nem érdekli Grönland megvásárlásának témája, a Dán Királyság nem akarja eladni az autonómiát élvező szigetet az Egyesült Államoknak. Az amerikai elnök azon sértődött meg, hogy a dán kormányfő "abszurd"-nak nevezte a minden ízében abszurd ötletet.

Az egyébként megbízható partnerségi-szövetségesi kapcsolatot teljesen feleslegesen megbolygató balhét követően Mike Pompeo amerikai külügyminiszter szerdán telefonon egyeztetett dán kollégájával, Jeppe Kofoddal az ügyről - és bár részleteket nem árultak el, nyilván a félreértés tisztázása volt a beszélgetés célja.

(MTI)

Rovatok