Index Vakbarát Hírportál

Dagad a botrány a Kuciak-gyilkosság körül: bírók telefonjait is lefoglalták

2019. augusztus 23., péntek 10:41

Szlovákiában dagad az ürgeöntési botrány. A hatóságok nagy erőkkel nyomoznak azon rendőrségi és igazságügyi alkalmazottak ellen, akik információkkal segítették Marián Kočner nagyvállalkozót, akit azzal vádolnak, ő adott megbízást Jan Kuciak oknyomozó újságíró megölésére.

Több szlovák bíró és Monika Jankovská államtitkár mobiltelefonját is lefoglalta a rendőrség - írja a pozsonyi Új Szó. Az akció Jan Kuciak oknyomozó újságíró és menyasszonya, Martina Kušnírova tavaly februári meggyilkolásához kapcsolódik.

Az újságíró korrupciós ügyek feltárásán dolgozott, a gyilkos már vallott, de a  kitervelésével vádolt Marián Kočner nagyvállalkozó és társai, elsősorban Alena Zsuzsova révkomáromi nő, egyelőre mindent tagadnak.

Szlovákiai lapértesülések szerint a szlovák hatóságok most nagy erővel keresik azokat a belső súgókat, akiknek köszönhetően Marián Kočner rendre előre értesült az ellene zajló vizsgálatokról, kihallgatási, vagy házkutatási tervekről.

Kočner és Zsuzsova egy olyan kommunikációs csatornát, a Threema-üzenetküldőt használta, amely, anonimitást és adatvédelmet ígér,  mert amint a semmilyen telefonszámhoz, vagy más személyes paraméterhez nem köthető, random azonosítók alapján kézbesített üzenetek megérkeznek, azonnal törlődnek a szerverről. Az üzenetek csak a küldő és a címzett számára olvashatóak.

Igen ám, de az érintettek telefonján a nem törölt üzeneteknek nyoma lehet. A rendőrségnek sikerült is már több üzenetváltást azonosítania, például amikor a két gyanúsított közül Kočner ezt írja Zsuzsovának

Reggel meglátogatnak a zsaruk, hogy a váltókat keressék. P...t találnak, isznak egy kávét, és elmennek a p….ba. Úgyhogy egy ideig nem jelentkezem. De nyugalom, mindent kézben tartok.“

Más esetben Kočner azzal henceg, hogy a rendőrök elnézést kértek tőle, mert meg kell hallgatniuk, és azt csak a média nyomásával indokolják.

A rendőrség csütörtökön lefoglalta Monika Jankovská (Smer), az igazságügyminisztérium államtitkárának mobiltelefonját is. Az igazságügyi tárca megerősítette a hírt, közleményük szerint az államtitkár együttműködik a hatóságokkal. 

Jankovská 2012 óta államtitkár, Kočner az üzeneteiben csak „az én majmocskámnak“ nevezte. Ezzel párhuzamosan több kerületi és járási bíró telefonját is elvették Pozsonyban.

Kočnerrel kapcsolatba hozható igazságügyi dolgozók telefonjait most szakértők vizsgálják.

Rovatok