Index Vakbarát Hírportál

Újabb republikánus kihívója akadt Donald Trumpnak

2019. augusztus 25., vasárnap 19:48 | aznap frissítve

Joe Walsh személyében republikánus kihívója is lesz Donald Trump amerikai elnöknek a 2020-as választásokon. A volt képviselő maga jelentette be vasárnap az ABC televízió heti politikai vitaműsorában, hogy indulni kíván a párt elnökjelöltségéért. Úgy fogalmazott, a jelenlegi elnökénél jobboldalibb politikával és az erkölcs fontosságát hangoztatva kíván fellépni a kampányban. 

Az 57 éves Joe Walsh 2011 és 2013 között Illinois állam képviselője volt, jelenleg pedig rádiós műsorvezető. Az ABC-nek adott interjújával egy időben közzétett egy videót is, amelyben felszólította az amerikaiakat: legyen bátorságuk végre nyilvánosan is kimondani, amit magánbeszélgetésekből úgyis tudni, miszerint „belefáradtak” Donald Trumpba.

Az ABC-nek adott interjúban Walsh bocsánatot kért azért, hogy elnöksége idején bírálta és muszlimnak nevezte Barack Obamát. Leszögezte azt is, hogy ő és a Tea Párt republikánusai hozzájárultak annak a politikai környezetnek a megteremtéséhez, amely – mint fogalmazott – „megkönnyítette” Donald Trump megválasztását.

Walsh elismerte, hogy nem nagy eséllyel száll ringbe, hiszen Donald Trump elsöprő támogatottságot élvez a republikánus táborban, de mivel szerinte a republikánusoknak eddig nem volt választási lehetőségük, most mégis megpróbálja. 

Olyan pasasunk van a Fehér Házban, aki teljesen alkalmatlan az elnökségre, és engem megdöbbent, hogy eddig senki nem lépett fel ellene

– fogalmazott. 

Donald Trump támogatottsága a republikánus táborban a Monmouth Egyetem friss felmérése szerint 84 százalékos, egy héttel korábban a Fox televízió pedig 88 százalékos támogatottságot mért. 

Futottak még

Bill Weld volt massachusettsi republikánus kormányzó áprilisban egy televíziós interjúban ugyan szintén közölte, hogy indul a Republikánus Párt elnökjelöltségéért, de bejelentését oly mértékű érdektelenség kísérte, hogy kampányát meg sem kezdte.

Júliusban Mark Sanford,  Dél-Karolina állam egykori képviselője a CNN Right Now műsorában jelentette be, hogy erősen gondolkozik azon, hogy ő beszáll a versenybe, amennyiben olyan visszajelzéseket kap, hogy érdemes jelöltként indulnia. 

(MTI/CNN)

Rovatok