Index Vakbarát Hírportál

Még hosszabb börtönbüntetés várhat a volt dél-koreai államfőre

2019. augusztus 29., csütörtök 22:22

A dél-koreai legfelsőbb bíróság érvénytelenítette a Pak Gunhje volt államfő elleni korrupciós ügyben hozott egyik ítéletet, írja az MTI. A testület elrendelte, hogy a kenőpénz elfogadásának vádját egy külön perben tárgyalja a szöuli felsőbíróság. A helyi média szerint

EZ  AZ EDDIGIekHEZ KÉPEST MÉG HOSSZABB BÖRTÖNBÜNTETÉST JELENTHET PAK  SZÁMÁRA,

mert a több vádat egyszerre tárgyaló bíróságok általában nem róják ki a maximális büntetést minden egyes vádért.

A legfelsőbb bíróság egyúttal arra is utasította az illetékes törvényszéket, hogy vizsgálja felül a Samsung vállalatcsoport egyik vezetője, Li Dzsejong elleni felfüggesztett börtönbüntetést, amelyet a volt államfő megvesztegetése miatt szabtak ki rá.

Az ország első női elnöke, Pak Gunhje ellen 2016-ban korrupció vádja miatt indított eljárást a dél-koreai parlament, ezután az államfőnek távoznia is kellett hivatalából. 2018 áprilisában

kenőpénz elfogadásáért, hatalommal való visszaélésért és kényszerítésért 23 évi börtön- és 18 milliárd von (kb. 4,5 milliárd forint) pénzbüntetésre ítélték.

Az ügyészség azonban enyhének tartotta az ítéletet, és fellebbezett ellene. A fellebbviteli bíróság tavaly augusztusban 25 évre növelte a börtönbüntetést és 20 milliárd vonra a pénzbüntetést. Ezenkívül Pak – két további perben – összesen hét év börtönbüntetést és 3,3 milliárd vonos (kb. 820 millió forintos) pénzbírságot kapott kormányzati alapok hűtlen kezelése és a 2016-os parlamenti választásokba való beavatkozás miatt. A volt államfő fellebbezett az ítéletek ellen, de ezekben az ügyekben még nem született döntés.

A korrupciós botrány másik kulcsszereplőjét, Pak barátnőjét, tanácsadóját, Csoj Szunszilt tavaly három év börtönre ítélték. A vádak szerint Csoj révén a volt elnök, illetve a kormány hatalmas pénzeket sajtolt ki dél-koreai nagyvállalatoktól, köztük a Samsungtól, és a pénz olyan alapítványokhoz került, amelyeket Csoj felügyelt. A Samsung alelnökét, tényleges vezetőjét, Li Dzsejongot is bíróság elé állították vesztegetésért, sikkasztásért, bűncselekményből származó jövedelem eltitkolásáért, vagyontárgy tiltott külföldre szállításáért és eltitkolásáért, valamint hamis tanúzásért. Ő két és fél év felfüggesztett börtönbüntetést kapott. Végezheti munkáját a vállalatcsoport élén, de külföldre csak bírói engedéllyel utazhat.

A legfelsőbb bíróság most érvénytelenítette a korábbi ítélet egy részét, mert korábban nem vettek vesztegetésnek egy ajándékot, amelyet a Samsung Csoj lányának adott. Az ajándék három versenyló volt, összesen 3,4 milliárd von (kb. 784 millió forint) értékben. Emiatt a legfelsőbb bíróság felszólította az alsóbb fokú törvényszéket, hogy vizsgálja felül az ítéletet.

Dél-Korea politikai elitjének és nagyvállalatainak összefonódásáról, valamint az ázsiai országban tapasztalható társadalmi-gazdasági feszültségekről ebben a cikkünkben írtunk részletesen.

Rovatok