Index Vakbarát Hírportál

Pontonhidas megoldást találtak arra, hogy ne ömöljön a szennyvíz a Visztulába

2019. augusztus 30., péntek 13:33

A varsói főpolgármesteri hivatal elfogadta pénteken a lengyel kormány felajánlását arra, hogy ideiglenes pontonhidas szennyvízgyűjtőt építenek a Visztulán a minap meghibásodott gyűjtők kiváltására, ne kelljen a szennyvizet a folyóba engedni - jelentette be Michal Dworczyk, a miniszterelnöki hivatal vezetője.

A Rafal Trzaskowski varsói főpolgármester által megalakított válságtörzs péntek reggel elfogadta a kormány felajánlását, miszerint a Visztula alatt elvezetett fő szennyvízgyűjtő helyett pontonhidat, azon pedig elasztikus szennyvízvezetéket építenek a folyón, és ez ugyanúgy a Czajka telepre fogja szállítani a szennyvizet - mondta Michal Dworczyk, a miniszterelnöki hivatal vezetője. A megoldáson egy külön munkacsoport dolgozik. A Visztula alatt elvezetett állandó szennyvízvezeték helyreállítása hetekbe telhet.

Ahogyan arról mi is beszámoltunk, kedden meghibásodott az egyik szennyvízgyűjtő, amely Varsó bal parti része szennyvizének egy részét a Czajka szennyvíztisztító telepre továbbítja. A szennyvizet ezután a másik szennyvízgyűjtőbe irányították, amely azonban szerdán szintén meghibásodott. A lengyel főváros illetékes hatósága ezután úgy döntött, hogy a szennyvizet "ellenőrzött formában" a Visztulába engedi. A folyóba ennek nyomán másodpercenként 3 ezer liter szennyvíz ömlik. A baleset a főváros balparti részének több kerületét, illetve Mokotów kerület egyes részeit, valamint néhány Varsó környéki települést érint.

Henryk Kowalczyk lengyel környezetvédelmi miniszter csütörtökön megdöbbenésének adott hangot a városvezetés döntése felett. A tárcavezető sajtótájékoztatóján "rendkívül veszélyes jelenségnek, ökológiai katasztrófának" minősítette az intézkedést, amely szerinte "nagy veszélyt jelent a lakosság egészségére és életére nézve, nem beszélve a hatalmas környezeti károkról". Kowalczyk szerint hetekbe telhet, amíg kijavítják a hibát.

Rovatok