Index Vakbarát Hírportál

A náci önkényuralomért kért bocsánatot a német államfő a lengyelektől

2019. szeptember 1., vasárnap 18:31 | aznap frissítve

Lengyelország megbocsátását kérte Frank-Walter Steinmeier német államfő a náci önkényuralomért egy megemlékezésen, amelyet a második világháború kitörésének nyolcvanadik évfordulóján, a varsói Piłsudski téren rendeztek meg a világ több vezetőjének részvételével – írja a BBC.

Steinmeier egyúttal bocsánatot kért a „szörnyű háborúért” is, amelyet a németek robbantottak ki. „Ez a háború egy német bűncselekmény volt” – jelentette ki beszédében.

A rendezvényen beszédet mondott Andrzej Duda lengyel államfő és Mike Pence amerikai alelnök is, mivel Donald Trump elnök az utóbbi évtizedek legsúlyosabb vihara, az Egyesült Államok partjai felé tartó Dorian hurrikán miatt nem tudott jelen lenni az eseményen.

Duda beszédében úgy fogalmazott, a náci Németország támadása Lengyelország ellen „barbár cselekedet” volt, Pence pedig a lengyel népet dicsérte a beszédében, mondván, „sosem vesztették el a hitüket”.

A nap folyamán más megemlékezéseket is tartottak Lengyelországban, Wielunban és Gdanskban, az első támadások helyszínein. Duda Wielunban azt mondta, ez a város „megmutatta, milyen háború is lesz ez: totális háború, egy szabályok nélküli, egy pusztító háború”.

Duda később kritizálta Oroszországot a Krím-félsziget annektálása miatt, mondván, „az imperialista tendenciák visszatérőben vannak” Európában, márpedig szerinte ha az európai vezetők „elfordítják a szemüket” az ilyen eseményekről, azzal „hozzájárulnak a további támadásokhoz”.

Az eseményen nem volt jelen a világ vezetői közül Vlagyimir Putyin, akit meg se hívtak (csak az EU-tagok és a keleti partnereik kaptak meghívót), és nem jött el Trump mellett Emmanuel Macron francia és Boris Johnson brit miniszterelnök sem. Az orosz külügyminisztérium szóvivője „hülyeségnek” nevezte, hogy nem hívták meg Putyint.

Rovatok