Index Vakbarát Hírportál

Meghalt egy turistacsoport hat tagja egy kenyai nemzeti parkban

2019. szeptember 2., hétfő 10:56

Kenya: Villámárvízben meghalt egy turistacsoport hat tagja

Villámárvízben meghalt egy kisebb turistacsoport több tagja a kenyai Hell's Gate Nemzeti Parkban, hat ember holttestét megtalálták, a hetedik eltűnt. A turisták indai származású kenyaiak voltak, illetve volt köztük egy indiai állampolgár, és volt egy kenyai sofőrjük. Az áldozatok között két gyerek és két nő is van. A baleset vasárnap este történt a fővárostól, Nairobitól 70 kilométerre északkeletre. A park szurdokaiban gyakoriak a villámárvizek az esős időszakokban. Már több hasonló tragédia történt a parkban, ezért a hatóságok a völgy mentén végig kialakítottak menekülő útvonalakat. (MTI)

Grúzia: Benyújtotta lemondását a miniszterelnök

Mamuka Bahtadze a Facebook-oldalán jelentette be, hogy távozik tisztségéből. Azt írta, 2018-ban azért jelölték a miniszterelnöki tisztségre, hogy megalkossa az ország fejlődésének stratégiáját, és mivel ezt a feladatot már teljesítette, ezért lemond, de továbbra is a kormányzó Grúz Álom párt tagja marad. Utódja Georgij Gaharija belügyminiszter lesz, akinek lemondását követelték a nyáron lezajlott ellenzéki tüntetések résztvevői, mert őt tartják a felelősnek a demonstrációk erőszakos szétoszlatásáért. (MTI)

Hongkong: Egyetemi hallgatók és iskolások százai bojkottálták a tanítást hétfőn

A tanév első napjára szóló bojkottot azt követően hirdették meg, hogy a hét végén minden korábbinál erőszakosabbá váltak a tiltakozások a különleges státuszú kínai városban, a rendőrök gumibottal verték, paprikaspray-zték az embereket a metróban. Hétfőn diákok százai gyűltek össze tiltakozni a város legnagyobb oktatási intézményénél, a hongkongi Kínai Egyetemnél, azok közül pedig, akik bementek az órákra, sokan fekete karszalagot húztak. A középiskolák előtt is tömött sorokban állnak a tiltakozó diákok. A diákok öt követelést fogalmaztak meg, a többi között szorgalmazzák a kiadatási törvény végleges visszavonását, az összes tüntető szabadon engedését, és azt is, hogy független testület vizsgálja ki a rendőri túlkapásokat. (MTI)

Olaszország: A tiltás ellenére kikötött egy civil mentőhajó

A Mission Lifeline német civil szervezet Eleonore nevű mentőhajója hétfőn elindult az olasz partok felé, majd kikötött a szicíliai Pozzallóban, annak ellenére, hogy az olasz hatóságok ezt megtiltották neki. A hajó több mint száz embert szállított, köztük harminc, szülői kíséret nélküli fiatalkorút. A hajó német kapitánya, Klaus-Peter Reisch azzal indokolta döntését, hogy a fedélzeten vészhelyzet alakult ki, miután vasárnap viharba kerültek.

A kapitány bejelentése után az olasz pénzügyőrség hajója kísérte a kikötőig az Eleonorét. Miután megérkezett Pozzallóba, a hatóságok a hajót lefoglalták. A menekülteket a következő órákban a közeli regisztrációs központba helyezik át. Natasha Bertaud az Európai Bizottság szóvivője szerint a menekülteket az erre önként jelentkező tagállamok között tervezi szétosztani. Olasz sajtóhírek szerint az Eleonore fedélzetén utazott a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) egyik politikusa is. (MTI)

Csehország: Leállították a cseh kormányfő elleni büntetőeljárást

Andrej Babiš ellen a Gólyafészek nevű szabadidőközpont építésének ötvenmillió koronás európai uniós támogatása ügyében indult korábban eljárás.  Andrej Babiš  a kezdetektől fogva tagadja, hogy visszaélés történt volna az európai uniós pénzekkel. Úgy véli, politikai kampányról van szó, amelynek célja eltávolítani őt a politikai életből. Az eljárás nem csak ellene, hanem felesége, fia és sógora, valamint további három személy ellen indult el. A rendőrség vádemelési javaslattal zárta a nyomozást. Lapértesülések szerint nem biztos, hogy a mostani döntés végleges lesz, mert az ügy most a prágai főügyészség vezetése elé kerül, amely még felülvizsgálhatja azt. (MTI)

(Borítókép: Általános sztrájkban résztvevők a hongkongi Tamar Parkban. Fotó: Kai Pfaffenbach / Reuters)

Rovatok