Index Vakbarát Hírportál

Magyarul is megnézhető a Keleti pályaudvari menekültválságról forgatott német film

2019. szeptember 9., hétfő 13:02 | aznap frissítve

Magyar felirattal is megnézhető a 2015-ös menekültválságról készített német dokumentum-játékfilm, amely ellen a berlini magyar nagykövet jegyzékben tiltakozott, írja a Hvg.hu. A Döntés órái (Stunden der Entscheidung) című dokudrámát a ZDF német közszolgálati televízió készítette 2015. szeptember 4-ről, amikor a Keleti pályaudvarnál feltorlódott menekültek megindultak az osztrák határ, majd Németország felé.

A film azt igyekszik rekonstruálni, hogy Angela Merkel német kancellár miért és hogyan döntött úgy, hogy beengedi a menekülteket Németországba. A film eredeti felvételeket és színészekkel újraforgatott jeleneteket is tartalmaz. A filmben megszólal egy azóta Németországban élő szír menekült, Mohammad Zatareih, aki azt állítja: ő szervezte meg a menekültmenet elindulását. Beszél a négy évvel ezelőtt történtekről Thomas de Maizière akkori német belügyminiszter, Werner Faymann akkori osztrák kancellár, és több, Budapesten járt német újságíró. Gyakran hivatkoznak Orbán Viktorra, aki a film szerint nem akart javítani a Keletinél feltorlódott menekültek helyzetén, folyamatosan Ausztriát és Németországot okolta a történtekért. A filmben elhangzik, hogy Orbán terve szándékosan az volt, hogy az érkezők a lehető legrosszabb körülmények között találják magukat, és maguktól hagyják el az országot, a kialakult helyzet miatt humanitárius katasztrófa fenyegetett Európa közepén. 

Györkös Péter berlini magyar nagykövet a ZDF intendánsának címzett levelében azt írta: a film „valóságtól idegen, és néhol már a becsületsértés határát súroló propaganda” Magyarországgal és személyesen Orbán Viktorral szemben. Györkös szerint a film azt a látszatot kelti, mintha a Keleti pályaudvar lett volna a migrációs válság kiindulópontja, holott a Keleti több, mint ezer kilométerre van az EU és a schengeni övezet külső határától. Azzal, hogy Magyarország az uniós szabályok betartása mellett döntött (amely nem tette lehetővé a menekültek továbbengedését -  a szerk.), nagy anyagi, politikai és morális kockázatot vállalt.

A nagyköveti tiltakozásra reagált a ZDF is: a német közszolgálati tévé vezetése biztos benne, hogy az eseményeket úgy mutatták be a filmben, ahogy azok valóban megtörténtek.

Rovatok