Index Vakbarát Hírportál

Soros György megdicsérte Donald Trumpot

2019. szeptember 10., kedd 17:03 | aznap frissítve

Egy, a Wall Street Journalban megjelent publicisztikában dicsérte meg Soros György Donald Trump Kínát érintő külpolitikáját. Soros szerint a Trump-kormány legnagyobb és lehet egyetlen külpolitikai sikere az, hogy stratégiai riválisként kezeli Kínát, és nemzetbiztonsági kockázatnak tekinti a Huaweit. Az írás röviden kitér az 5G-ért folytatott harcra Kína és az Egyesült Államok között. Bár Sorosnak vannak kétségei afelől, hogy Trump ki fog tartani az eddigi csapásvonal mellett, és a Huawei továbbra is korlátozva lesz abban, hogy amerikai alkatrészeket vásároljon.

Majd Soros áttér arra, hogy Hszi Csin-Ping Kínájának legyőzése (defeating) nemcsak amerikai államérdek, de maga az írást jegyző Soros is személyesen fontosnak tartja, mivel – mint a nyílt társadalmak híve – veszélyesnek gondolja a kínai társadalmi kreditrendszert.

Az állampolgárok és cégek értékelésére létrehozott kreditrendszer jelenleg kísérleti fázisban van, amely az anyagi és ideológiai megbízhatóságot hivatott mérni, és akik rosszul teljesítenek – tehát megbízhatatlan állampolgárok –, hátrányokat is szenvedhetnek, mint például megtagadhatják tőlük a repülőjegy-vásárlást. Soros szerint ez, amennyiben eléri a teljesen kiforrott formáját, nemcsak Kínában, de az egész világban halálos veszélyt jelenthet a nyitott társadalmakra.

Rovatok