Index Vakbarát Hírportál

Skót bíróság: Boris Johnson törvénytelenül függesztette fel a parlamentet

2019. szeptember 11., szerda 11:57 | aznap frissítve

A skót legfelsőbb bíróságnak megfelelő testület (Court of Sessions) szerdán kimondta, hogy Boris Johnson brit miniszterelnök törvénytelenül kérvényezte a parlament öthetes felfüggesztését a királynőnél, írja a BBC. Ezzel felülírták azt a korábbi skót bírósági döntés, ami a múlt héten azt állapította meg, hogy Johnson nem szegett törvényt.

Johnson nagy vitákat kiváltva kérvényezte a királynőtől augusztus végén a parlament felfüggesztését, amit II. Erzsébet jóváhagyott, mivel a hagyományok alapján teljesíti a miniszterelnök kérését, és nem avatkozik napi politikai ügyekbe. Johnson ellen utcai tüntetések is voltak a döntés miatt.

Johnsonék eredetileg azzal érveltek, hogy a felfüggesztésre egy új ülésszak megnyitásához, és a kormányprogram bemutatásához van szükség, az ellenzék viszont kezdettől azzal vádolta a kormányfőt, hogy a brexit körüli vitában próbálja korlátozni a törvényhozás demokratikus jogait. Az mindenképpen példa nélküli, hogy kimondottan politikai célokból berekeszteti a kormány az ülésszakot.

Az ügyben párhuzamosan több jogi kereset is indult: a királynő felfüggesztésről szóló döntését nem lehet megtámadni, de azt igen, hogy Johnson ezt kérvényezte. A múlt héten azonban egy skót bíróság, majd pedig a londoni felsőbíróság is elutasította a felfüggesztést támadó kereseteket. Azt mondták ki, hogy az ügy a politikusokra és a választókra tartozik, nem a bíróságokra, a kormány pedig nem szegett törvényt. Pártokon átívelve 75 képviselő adta be a skóciai keresetet.

Szerdán azonban a skót legfelsőbb polgári bíróság három bírája megállapította, hogy

a felfüggesztést az motiválta, hogy akadályozzák a parlamentet.

A döntésük összegzésében azt írták, hogy a felfüggesztés elsődleges oka az volt, hogy elkerüljék vagy megakadályozzák, hogy a parlament elszámoltathassa a kormányt, és törvényeket hozhasson a brexittel kapcsolatban, illetve hogy a kormány a parlament további beavatkozása nélkül folytathassa a rendezetlen brexitet célzó politikáját. A határozatuk teljes szövegét pénteken hozzák majd nyilvánosságra.

A szerdai bírósági döntés nem hat ki automatikusan a parlament hétfő éjszaka életbe lépett felfüggesztésére. A Sky News azt írja, hogy Johnson kormánya fellebbezni akar az ítélet ellen a brit legfelsőbb bíróságon. Ott a BBC szerint jövő héten kezdődhet a meghallgatás az ügyben.

A BBC-nek nyilatkozó szakértő szerint ez hosszú távon is nagyon fontos döntés, mert szembemegy azzal az elvvel, hogy alapvetően nem a bíróságokra tartozik, hogy megítéljék a végrehajtó hatalom döntéseit.

Hétfőn a brit alsóház egy héten belül másodszor is elutasította az előrehozott választást, amit Boris Johnson indítványozott október közepére. Ezután lépett életbe a parlament október 14-ig tartó felfüggesztése. Ez ellen ellenzéki képviselők az ülésteremben is tiltakoztak, többen „Elhallgattatva" feliratú papírokat emeltek fel. Az elmúlt hetek eseményeiről itt írtunk bővebben>>>

Rovatok