Index Vakbarát Hírportál

Házkutatásokat tart a rendőrség az orosz ellenzéknél

2019. szeptember 12., csütörtök 11:59

25 városban, 70 helyszínen tartott házkutatást az orosz rendőrség az ellenzéki Alekszej Navalnij szervezeténél – írta a Newsru.com. A Korrupció Elleni Küzdelem Alapítványánál (FBK) már a szeptember 8-i helyhatósági választások előtt is volt házkutatás, várható volt, hogy a kormánypárt számára visszaesést hozó választás után – amelyen egyébként el sem indulhattak a Navalnij mellett álló jelöltjek – erősödni fog a hatósági fellépés. Igaz, Oroszországban a hivatkozási alap ezúttal nem választási ügy.

A rendőrség az FBK-t egymilliárd rubel – 1 rubel kb. 4,5 forint – értékű pénzmosással gyanúsítja. „Reggel óta törik be az ajtókat mindenütt, Navalnij stábjának koordinátoraihoz, az FBK pénzmosási ügyére hivatkozva” idézte a Newsru.com a stáb egyik tagját. Leonyid Volkov szerint a rendőrök minden technikai eszközt kisöpörnek az irodákból és az érintettek lakásából.

A stáb tagjait ezután a Nyomozati Hatóság (SZK) kihallgatásra viszi. Az akciókba láthatóan több száz rendőrt vontak be – mondta Volkov.

A cél egyértelműen a stáb működésének ellehetetlenítése – kommentálták az esetet Navalnij környezetében. Az ijesztgetés és rablás jellemzi a rendőri fellépést – mondta Kira Jarmis. Navalnij sajtófőnöke szerint ilyen kemény akció még nem érte az FBK-t. „Ez viszont azt bizonyítja, hogy az okos szavazás fájó sebet ejtett a hatalmon, tökéletesen működött. Nem állunk le” – írta a Twitteren Jarmis, utalva arra, hogy a hatalom az FBK jelöltjeit ugyan nem engedte indulni, de Navalnijék így is találtak olyan, az Egységes Oroszország (JeR) kormánypárttól távolabb álló jelölteket, akiknek támogatására tudták biztatni az ellenzéket. Ennek eredményét látták megvalósulni abban, hogy Moszkvában a város 45 fős képviselőtestületébe a korábbi 38 helyett csak 26-ot juttatott be a JeR. (A párt formálisan függetlenként indította jelöltjeit.)

Rovatok