Index Vakbarát Hírportál

Nem nyomoz tovább Babiš cseh kormányfő ellen a prágai ügyészség

2019. szeptember 13., péntek 14:14

Leállította a prágai főügyész a büntetőeljárást Andrej Babiš cseh kormányfő, valamint családtagjai és munkatársai ellen, írja az MTI. 

Még szeptember elején írta meg a Deník N cseh hírportál, hogy Jaroslav Šaroch alsóbb fokú főügyész leállította a Babiš elleni eljárást a Gólyafészek nevű szabadidőközpont ötvenmillió koronás európai uniós támogatása ügyében – ezt a döntést erősítette meg pénteken a prágai ügyészség is.

Martin Erazím prágai főügyész szerint a Gólyafészket építtető cég a támogatás időszakában megfelelt az uniós pályázatban szereplő kis- és középvállalati kritériumoknak, ahogyan azt a cég az írásbeli nyilatkozatában is állította. 

Az igazságügyi szervek korábban ezt az állítást valótlannak tartották, ezért indították el a bűnvádi eljárást.

– írta Erazím a prágai ügyészség honlapjára feltett közleményben. A rendőrség ugyanis idén áprilisban azzal zárta a vizsgálatot, hogy csalás történt az uniós támogatásokkal, emiatt pedig vádemelést javasoltak Babiš, a felesége, fia, sógora és még három másik személy ellen. 

A Gólyafészek-ügy lényege, hogy Andrej Babiš hatalmas holdingja, az Agrofert úgy kapott egy kisebb vállalkozásoknak járó lehetőséget, hogy a projektet vivő céget ideiglenesen áthelyezte a családtagjaihoz, majd amikor már megkapta a támogatást, visszavette. Az építtető cég utódja, az Imoba 2018 júniusában ugyan már visszafizette az államnak az 50 millió koronás (kb. 650 millió forint) támogatást, de Csehország a csalás miatt 6 milliárd forintnyi uniós forrást kénytelen visszafizetni az EU-nak.

Az ügyből hatalmas belpolitikai botrány lett, hetekig tartottak a rendszerváltás utáni legnagyobb tüntetések az országban.

Babiš viszont nem mondott le a kormány éléről, és a kezdetektől fogva tagadta, hogy visszaélt volna az uniós forrásokkal: szerinte mindez egy politikai kampány része volt azzal a céllal, hogy eltávolítsák őt a miniszterelnöki posztról és a politikai életből.

A cseh kormányfő viszont az EU szerint a mai napig nem választotta szét a politikai és a gazdasági aktivitásait: Babiš érdekeltségei közül a legfontosabb a Magyarországon is jelen lévő Agrofert élelmiszeripari holding, de van műtrágyacége és médiája is.

Martin Erazím pénteki döntése Pavel Zeman cseh legfőbb ügyész elé kerül majd az eljárási szabályok szerint, Zeman pedig még érvénytelenítheti azt három hónapon belül, ha törvénytelenség merülne fel az ügyben.

Rovatok