Index Vakbarát Hírportál

Folytatódhat az orosz - ukrán fogolycsere, de lesz-e gázbéke?

2019. szeptember 14., szombat 08:56

Javulnak a kapcsolatok Ukrajna és Oroszország a két, katonai, energetikai, pénzügyi és egyházi kérdésekben is ellenségeskedő állam között. A két elnök, Vlagyimir Putyin és Volodimir Zelenszkij már háromszor beszéltek telefonon. Mindez nekünk sem mindegy, mert a feleknek lassan meg kellene állapodni a gázszállításokról is.

Olvadásként jellemezte az orosz-ukrán kapcsolatok jelenlegi alakulását Vadim Prisztajko ukrán külügyminiszter péntek esti tévéinterjújában - írja az MTI.

Amit most tapasztalunk, az egyfajta melegedés, olvadás Ukrajna és Oroszország kapcsolataiban, és Zelenszkij elnök megpróbálja maximálisan kihasználni e lehetőségek ablakát, amely megnyílik, hogy békét hozzon hazánknak"

- fogalmazott Prisztajko az Inter ukrán tévének adott interjúban, amelyből a Ria Novosztyi orosz hírügynökség idézett. A Ria Novosztyi emlékeztet arra, hogy Moszkva és Kijev kapcsolatai nehéz időket élnek.

Ellentétes narratívák

Nem meglepő módon a két oldal teljesen különbözően ítéli meg az orosz-ukrán problémák gyökereit.

Orosz narratíva szerint Ukrajnában volt egy államcsíny, amikor elüldözték a nacionalisták a törvényes ukrán államfőt (aki nem mellesleg oroszbarát volt),  majd voltak mindenféle "belpolitikai villongások az ország nyugati (nacionalista) és keleti (részben orosz) lakossága között, a Krím pedig  "visszatért" Oroszországhoz.

Ukrán narratíva szerint a majdan téri forradalom elsöpörte a nyugati orientáció helyett továbbra is csak keletre tekintő korrupt rendszert, azóta Oroszország destabilizálja Ukrajnát, szakadárokat támogat, és még a Krímet is elcsatolta.

Mindez persze leegyszerűsítés, sokan, sokféleképpen látják a helyzetet, de azóta a felek, amiben lehet összevesztek, állóháború zajlik kelet-Ukrajnában, pénzügyi, energetikai és egyházi kérdésekben is teljes a konfrontáció.

Jön a tél

Minket, magyarokat a legjobban az érdekelhet, hogy a felek meg tudnak-e állapodni a rendkívül összekuszálódott gázvitájukban.

Az oroszoknak és az ukránoknak is létszükséglet lenne a megállapodás, különben

Melegedés

Ha azt szeretnénk, hogy ne fázzunk, tovább kellene melegednie az orosz - ukrán kapcsolatoknak.

Az utóbbi időben szerencsére a felek megpróbáltak megállapodni egy sor kérdésben, így a foglyok kölcsönös cseréjében is, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Vlagyimir Putyin orosz államfő már háromszor beszélt telefonon. Szeptember 7-én meg is történt a fogolycsere, mindkét fél 35 foglyot engedett el.

A hazatért ukránok között volt a kercsi incidens után Oroszországban őrizetbe vett 24 ukrán tengerész, valamint Oleh Szencov krími ukrán filmrendező, akit 20 évi szabadságvesztésre ítéltek Oroszországban, és több mint öt évig sínylődött orosz börtönben.

A Kijev által szabadon engedett foglyok között volt többek között Kirill Visinszkij, a Ria Novosztyi internetes oldalának a főszerkesztője. Ljudmila Denyiszova ukrán ombudsman az Interfax hírügynökséggel pénteken azt közölte, hogy

az ukrán fél már elküldte Moszkvának azoknak az ukránoknak a névsorát, akiket még fogva tartanak Oroszországban.

Ezután Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő azt mondta, hogy a Kreml nem zárja ki egy újabb fogolycsere lehetőségét, de ehhez aprólékos és elhúzódó munkára lesz szükség.

(Borítókép: Volodimir Zelenszkij ukrán elnök (j) köszönti a hazatért ukrán foglyokat a kijevi Boriszpil repülőtéren az Oroszországban fogva tartott ukrán állampolgárokat szállító repülőgép megérkezése után 2019. szeptember 7-én. Fotó: REUTERS/Gleb Garanich)

Rovatok