Index Vakbarát Hírportál

Újabb súlyos pokolgépes támadás Afganisztánban: 20 halott, 90 sérült

2019. szeptember 19., csütörtök 08:10

Robbanószerekkel megrakott teherautó hajtott a dél-afganisztáni Zábul tartományban a nemzetbiztonsági központ épületébe csütörtök hajnalban, legalább húszan meghaltak és több mint kilencvenen megsebesültek - közölte a helyi hatósági forrásokra hivatkozva az MTI.

Az öngyilkos merénylet a tartományi fővárosban, Kalatban történt. A központi kormány ellen fegyveres harcot folytató tálib lázadók szóvivőjük útján bejelentették, ők követték el a robbantást.

A merényletben a központ melletti kórház épülete is súlyosan megrongálódott. Az Ariananews nevű afgán hírportál értesülései szerint a szomszédos Kandahár tartományból is érkeztek mentőautók a helyszínre.

Szerdán robbantásról és tűzharcról adtak hírt az ország keleti részében található Nangarhar tartományban, ahol egyelőre ismeretlen fegyveresek szintén egy kormányépületre támadtak. Kedden a tálibok a közép-afganisztáni Csarikar városában Asraf Gáni afgán elnök kampányrendezvényének közelében követtek el öngyilkos merényletet, amelyben huszonnégyen, nagyrészt nők és gyerekek haltak meg. Pár órával később Kabulban egy öngyilkos merényletnek 22 halottja és csaknem 40 sebesültje volt.

Az országban szeptember 28-án tartanak elnökválasztást, miután korábban már kétszer is elhalasztották, nagyrészt biztonsági megfontolásokból. A tálibok, akik nem ismerik el az afgán kormányt, már többször kijelentették, hogy minden módon igyekeznek akadályozni a központi vezetést, amelyet az Egyesült Államok bábjának tekintenek.

Rovatok