Index Vakbarát Hírportál

Biden: Trump az elnöki hatalmát arra használja, hogy engem rágalmazzon

2019. szeptember 21., szombat 22:21

Joe Biden egykori alelnök, demokrata elnökjelölt szerint attól függően, mi lesz a Fehér Ház vizsgálatának eredménye – amiben azt vizsgálják, hogy Donald Trump Biden elleni vizsgálatot kért az ukrán elnöktől –, az amerikai elnök felelősségre vonható lesz, írja a CBS.

Tudom, hogy Trump megérdemli, hogy átvizsgálják. Az elnöki poszt minden egyes alapvető normáját megsértette. Trump minden elnöki hatalmát arra használja, hogy engem rágalmazzon

– mondta Biden szombaton egy felszólalásán.

Donald Trump amerikai elnököt egy névtelen szivárogtatóra hivatkozva több amerikai lap is azzal vádolta meg, hogy egy telefonbeszélgetés során azt kérte Volodimir Zelenszkij ukrán elnöktől, indítson vizsgálatot Joe Biden egykori alelnök, a 2020-as elnökválasztás egyik legesélyesebb demokrata indulója és fia ellen.  Az amerikai sajtó korábbi beszámolói szerint Joe Biden 2014-ben támogatta Viktor Janukovics akkori ukrán elnök megbuktatását és az új elnöknek, Petr Porosenkónak katonai támogatást ígért, de cserébe azt követelte, hogy Hunter nevű fiát tegyék meg egy ukrán gázipari cég igazgatótanácsa tagjának. Ez utóbbi biztosanmeg is történt .

Joe Biden ezen a szombati felszólalásán azt mondta, ő sosem beszélt a fiával arról, milyen bizniszekben ügyködik Ukrajnában.

Tagadják, de belátják

Az amerikai elnök Twitteren reagált a vádra, anélkül, hogy az ukrán elnök személyét említette volna. Mint írta, csak a radikális balos demokraták és az álhírgyáros médiapartnereik újabb alaptalan támadásáról van szó, amit egy erősen pártos szivárogtatóra alapoznak, pedig ő semmiféle kétes beszélgetést nem folytatott egyetlen külföldi vezetővel sem.

Közben Rudolph Giuliani, New York volt polgármestere, aki jelenleg Donald Trump ügyvédi csapatának egyik tagja, egy csütörtök esti interjúban elismerte, hogy ő valóban megkért egy magas rangú ukrán tisztségviselőt, hogy vizsgálják meg Joe Biden szerepét Ukrajnában. Az interjú nyomán pénteken demokrata párti törvényhozók vizsgálatot sürgettek, annak kiderítésére, hogy vajon Donald Trump és ügyvédje nyomást gyakorol-e az ukrán kormányra annak érdekében, hogy a 2020-as amerikai elnökválasztás idején hozzon nyilvánosságra kompromittáló információt a  választási vetélytársáról .

Rovatok