Index Vakbarát Hírportál

Olasz külügy: Orbán ne avatkozzon bele az olasz politikába

2019. szeptember 21., szombat 21:59

Az olasz külügyminiszternek, Luigi Di Maionak nem tetszett, amit Orbán mondott az olasz kormánykoalícióról, ezért azt üzente Orbán Viktornak, hogy ne avatkozzon bele az olasz politikába, írja a HVG az olasz Corriere alapján.

A magyar miniszterelnök szombaton Rómában, a jobboldali Olasz Testvérek (Fratelli d'Italia) párttalálkozóján mondott beszédet. Itt elvileg tartózkodott attól, hogy beleavatkozzon az olasz belpolitikába, de volt egy megjegyzése, amire a lap szerint az olasz külügyminiszter rögtön ugrott.

A HVG szerint Orbán az összes szóba hozott olasz politikusról tisztelettel beszélt, aztán egy mondat erejéig szóba jött Matteo Salvini. Orbán arról beszélt, hogy voltak olyan országok, amik szembeszálltak azokkal a politikai berendezésekkel, amik leendő szavazatokat láttak a bevándorlókban, ilyen például Ausztria, vagy még a Salvini-időbeli Olaszország. De Ausztriában a baloldal megbuktatta Straché-kat, "Olaszországban pedig, ha jól értem, leválasztották a népet a kormányról", ezzel pedig Orbán arra utalt, hogy augusztusban kikerült a kormányból Matteo Salvini pártja, és az Öt Csillag a baloldallal kötött új koalíciót.

Az olasz külügyminiszter erre felhúzta magát, és a HVG szerint megüzente a magáét Orbánnak:

kerülje a "szükségtelen beavatkozást", senkinek nem engedem, hogy elítélje vagy támadja Olaszországot, legkevésbé annak, aki a mi határainkkal játssza a szuverenistát. Orbán nem ismeri az olasz népet, tehát csak a sajátjáról beszéljen, ha akar.

A párttalálkozón egyébként ment az üzengetés: előbb Conte kérdezte Orbántól, hogy miért nem lépett ki a Néppártból, Orbán meg később beszédében azt mondta, nem érti, miért érdekli az olaszokat ennyire Magyarország. Itt egyébként arról is beszélt Orbán, hogy szerinte megszűnt a baloldali túlsúly a magyar médiában.

Rovatok