Index Vakbarát Hírportál

Az izraeli államfő nyomására nagykoalíciós tárgyalásba kezdett Netanjahu és legyőzője

2019. szeptember 24., kedd 11:33

Mint múlt héten megírtuk, némileg patthelyzet alakult ki Izraelben az előrehozott választások után, amin Benjamin Netanjahu miniszterelnök pártja, a Likud 31, baloldali riválisa, a Beni Ganz vezette Kék-Fehér 33 parlamenti mandátumot szerzett, ám szövetségeseikkel együtt sincs egyiküknek sem számottevő parlamenti többsége.

A helyzet megoldására Reuven Rivlin államfő nagykoalíciós tárgyalásokra hívta Netanjahut és Ganzot. A tárgyalás után az elnök azt mondta, jelentős lépést tettek előre, mivel a két politikus nem vetette el az egységkormányról szóló javaslatát. A két pártdelegáció kedden folytatja az egyeztetéseket, szerdán pedig újabb találkozóra mennek a pártelnökök az államfőhöz.

A tárgyalások azonban biztosan nem lesznek zökkenőmentesek, mivel Netanjahu telefonos konferenciabeszélgetést folytatott a jobboldali és az ultraortodox pártok vezetőivel, amelyben közölte, hogy továbbra is csak a teljes jobboldali-vallásos blokk bevonásával kész belépni az egységkormányba.

A Kék-fehér párt vezetői erre reagálva azt állították, hogy a koalíciós tárgyalásokat Netanjahu csak játékból csinálja, mivel tudja, hogy a Kék-fehér nem lép kormányra az ultraortodoxokkal és a telepesek pártjával, a Jobbra (Jamina) párttal.

Rovatok