Index Vakbarát Hírportál

Trump elmozdítását akarják a demokraták egy telefonbeszélgetés miatt

2019. szeptember 25., szerda 17:14

Nyilvánosságra hozták az összefoglalóját annak a telefonbeszélgetésnek, amely Donald Trump és az ukrán elnök között folyt a nyáron és amely a demokraták szerint okot adhat az amerikai elnök elleni bizalmatlansági indítványra, amelyre az előkészületeket a Képviselőház elnöke, Nancy Pelosi keddi bejelentése alapján megtették.

A demokraták szerint ugyanis az Egyesült Államok elnöke törvénytelen módon ahhoz kért segítséget Volodimir Zelenszkijtől, hogy az ukrán hatóságok indítsanak vizsgálatot a Demokrata Párt elnökjelölt-esélyese, Joe Biden fia ellen. Hunter Biden egy ukrán olajkikötő átjátszásában szerepet játszó ukrán cég igazgatótanácsának volt tagja, az ügyben egyszer már folyt nyomozás Ukrajnában, de azzal zárult, hogy Biden nem érintett benne. 

Joe Biden – Barack Obama alelnökeként – megfordult Ukrajnában és saját bevallása szerint az ukrán legfőbb ügyész menesztésében is közben járt akkoriban: azéban, aki vizsgálatot folytatott a fiát is érintő ügyben. Utódja zárta le az ügyet, ám az augusztusban posztjáról távozott Jurij Lucenko tavasszal újraindította a nyomozást az ukrán szereplőket illetően.

A Demokrata Párt szerint az elnök elmozdítását lehetővé tevő bizalmatlansági indítványra is lehetőséget ad, ha bebizonyosodik, hogy Trump potenciális ellenfelének ellehetetlenítéséhez kért segítséget egy másik ország képviselőjétől. Trump szerint a kifogás csak azt a célt szolgálja, hogy elterelje a figyelmet arról, hogy Biden valóban sáros lehet az ukrajnai ügyben.

Mégsem tudni, mit mondott pontosan

Trump kedden ígéretet tett rá, hogy a július 25-i telefonbeszélgetés leiratát hozzák nyilvánosságra, ám végül a Fehér Ház csak azok összefoglalóját közölte, akik fültanúi voltak a beszélgetésnek. Igaz, így is több szó szerinti idézet olvasható Trumptól. Erre a beszélgetésre egyébként akkor került sor, amikor hosszas várakoztatás után Trump zöld utat adott egy 400 millió dolláros segélynek, amely az ukrán hadsereg fejlesztését célozta.

A leiratban nincsen szó erről az összegről, bár meglepő lenne, ha Trump erről nem tett volna említést vagy, hogy Zelenszkij ne hozta volna fel.

Az összefoglaló szerint Trump valóban szót ejtett a nyomozásról, sőt, a Biden lobbizása révén elmozdított legfőbb ügyészről. Az akkori alelnök egy egymilliárd dolláros beígért támogatás megvonásával fenyegetőzött.

„Úgy halottam, volt önöknél egy remek ügyész, akit leváltottak, ez méltánytalan volt. Sokan emlegetik ezt az ügyet” – idézte a BBC. az összefoglalót.  „Sokat beszélnek Biden fiáról is, hogy Biden leállíttatta a nyomozást és sokan szeretnének ebben tisztán látni, úgyhogy nagyszerű lenne, ha bármit tudna tenni a legfőbb ügyész" – mondta Zelenszkijnek Trump, majd azzal folytatta, hogy „Biden nagyra volt azzal, hogy ő állíttatta le a nyomozást, érdemes lenne önnek ebben mélyebben utánajárnia. A történet nekem rémisztően hangzik” – mondta Trump.

Zelenszkij válaszul közölte: utána járnak az ügynek. „Nagy segítség lenne, a további információkkal tudna szolgálni” – mondta az ukrán elnök.

Korábban Ukrajna új külügyminisztere, Vadim Prisztajko közölte: senki sem gyakorolt nyomást országára, Ukrajna képes a maga érdekei és törvényei betartásával eljárni az ügyben. Hasonlóan nyilatkozott Volodimir Zelenszkij is.

Trump pénzt gyűjt az impeachment hallatán

„Ez egy újabb hoax a Demokrata Párttól és a médiától” – idézte a CNN az elnök 2020-as újraválasztási kampányát vezető Brad Parscale-t. Szerinte a szövegből nyilvánvaló, hogy az elnök nem követett el törvénysértést. 

Az újraválasztásban elkerülhetetlenül kampányelem lett Trump csapatánál a demokraták által tervezett bizalmatlansági indítványból – amely még messze van attól, hogy tényleg sor kerüljön a példátlan lépésre. Trump hivatalos újraválasztási kapmányoldala már pénzt gyűjt a támogatóktól, „Hivatalos Impeachment Védelmi Munkacsoport” névre keresztelve el a bizalmatlansági indítványra való felkészüléssel megbízottak csoportját a kampánycsapaton belül.

Trump „újabb és minden eddiginél erősebb boszorkányüldözésnek” nevezte a Demokrata Párt ellene tervezett lépéseit.

Ugyanakkor a Republikánus Pártból sem legyint mindenki az eddig olvasható jegyzetek alapján a telefonbeszélgetésre. A párt 2012-es elnökjelöltje, Mitt Romney szerint „továbbra is rendkívül aggasztók” a történtek, amelyekről „még kiderül, hová vezethetnek” – ami utalás lehet az impeachmentre is, bár Romney ezt konkrétan nem említette. 

A hírszerzési bizottság elnöke, a demokrata Adam Schiff szerint klasszikus maffiaeszközökre emlékeztetett, ahogyan Trump az ukrán elnökkel beszélt. Schiff szerint erre utalt – bár a nyilvánosságra került telefonbeszélgetésről készült jegyzetekben ez nincsen benne –, hogy Trump a 400 millió dolláros katonai támogatás visszatartását lebegtette.

Schiff nem említette, de ennek alapján Bidennek is kellemetlenségei lehetnek: elvégre a demokrata politikus maga vallotta meg, hogy még alelnökként egy egymilliárd dolláros hitel visszatartását vetette fel arra az esetre, ha hat órán belül nem mozdítják el az ukrán legfőbb ügyészt:

Eközben a felelősségrevonási-eljárásban közreműködő négy képviselőházi bizottság elnöke úgy foglalt állást, hogy a Trump-Zelenszkij telefonbeszélgetés leirata "egyértelmű, terhelő jellegű, és megdöbbentő esete a hivatali visszaélésnek". Kerri Kupec, az  igazságügyi  minisztérium szóvivője  viszont írásbeli állásfoglalásban közölte, hogy a tárca nem talált semmi törvényszegést a júliusi telefonbeszélgetés során elhangzottakban, s nincs szükség további vizsgálatra, így az ügyet lezárták - írja az MTI.  Chuck Schumer, a demokraták szenátusi frakciójának vezetője viszont a szenátus hírszerzési bizottságának vizsgálatát követelte. Újságíróknak nyilatkozva Schumer azt mondta, hogy a leirat egy sor olyan kérdést vet fel, amelyre a republikánus párti képviselők is válaszokat szeretnének kapni.

Rovatok