Index Vakbarát Hírportál

A szaúdi koronaherceg vállalja a felelősséget Hasogdzsi meggyilkolásáért

2019. szeptember 26., csütörtök 10:45

Mohamed bin Szalmán szaúdi trónörökös a PBS amerikai közszolgálati tévécsatornán jövő héten bemutatandó dokumentumfilmben azt mondja, ő viseli a felelősséget Dzsamál Hasogdzsi rendszerkritikus szaúdi újságíró meggyilkolásáért, mert az ő vezetése alatt történt az esemény.

A Szaúd-Arábiát ténylegesen irányító trónörökös most beszélt először a nyilvánosság előtt a gyilkosságról azóta, hogy tavaly októberben egy szaúdi osztag brutális módon megölte Dzsamál Hasogdzsit az ország isztambuli konzulátusán.

"Én viselem az összes felelősséget, mert az én vezetésem alatt történt" - mondta Martin Smithnek, a PBS munkatársának. 

A rendszer bírálóinak kiiktatását médiaértesülések szerint egy volt királyi főtanácsadó, Szaúd al-Kahtáni, a trónörökös bizalmasa irányítja. Ő adta az utasításokat Hasogdzsi ügyében is. A PBS kérdésére, hogyan történhetett meg a gyilkosság a koronaherceg tudta nélkül, azt mondta: "Húszmillióan élnek az országban. Hárommillió kormányzati alkalmazottunk van."

Rákérdeztek arra is, miként fordulhatott elő, hogy a halálosztag tagjai kormányzati repülőgépeken utaztak Törökországba. "Tisztségviselőim, minisztereim követik az eseményeket, és ők a felelősök" - mondta. 

A gyilkosság, amelynek részleteit a török titkosszolgálatok tárták fel, nemzetközi botrányt robbantott ki. A CIA és több ország kormánya úgy véli, hogy az újságíró eltüntetésére Mohamed bin Szalmán adta ki a parancsot. Szaúdi tisztségviselők tagadják ezt.

Hasogdzsit, a Washington Post cikkíróját október 2-án látták utoljára Szaúd-Arábia isztambuli konzulátusánál, amelyet a házasságkötéséhez szükséges papírokért keresett fel, ott gyilkolták meg. Földi maradványait azóta nem találták meg.

(MTI, Reuters)

Rovatok