Index Vakbarát Hírportál

Az oroszok bosszúból el akarnak költöztetni egy ENSZ-intézményt New Yorkból

2019. szeptember 26., csütörtök 20:28

Miután kedden az orosz ENSZ-küldöttség tíz tagja nem kapta meg a beutazási vízumot az USA-ba, Oroszország kezdeményezte, hogy költöztessék el az Egyesült Államok területéről az ENSZ-közgyűlés első, leszerelési bizottságát – írja az MTI.

Szergej Rjabkov külügyminiszter-helyettes szerint így reagálnak arra hogy a világszervezet központjának otthont adó Egyesült Államok megtagadta a beutazási engedély kiadását az orosz küldöttség több tagjának, akik New Yorkban részt kívántak venni a Közgyűlés általános vitájában és az átfogó atomsorompó-egyezményről megrendezett ENSZ-konferencián.

A diplomata szerint Oroszország "megnézi", hogy "a nemzetközi közösség többi tagja miként reagál" majd erre, mert nem csak Oroszországot érik hasonló sértések.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter szerint a helyzet arról tanúskodik, hogy ideje elgondolkodni a nemzetközi rendezvények New Yorkból való áthelyezésén. Emlékeztetett rá, hogy Sztálin a maga idején azt javasolta, hogy az ENSZ központja Szocsiban legyen.

Moszkva a vízumincidenssel kapcsolatban azt hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államoknak kötelessége beutazási biztosítani mindenkinek, aki állami küldöttség tagjaként ENSZ-rendezvényre utazik az országba. Mint mondta, Washington megsérti nemzetközi kötelezettségeit, ugyanis nincs joga megtagadni a vízumot egy hivatalos küldöttségtől. 

Rovatok