Index Vakbarát Hírportál

Trump teljes átláthatóságot követel az ukrán vádakkal kapcsolatban

2019. szeptember 26., csütörtök 05:20

Donald Trump teljes átláthatóságot kér az ellene indított eljárásban, és ragaszkodik a teljes átláthatósághoz Joe Biden és fia, Hunter jövedelmező ukrajnai ügyleteinek feltárásában is. Az amerikai elnök New Yorkban, a sajtóértekezletén azt mondta, már beszélt az amerikai kongresszus republikánus csúcsvezetőivel, akiket biztosított arról, hogy mind a két ügyben támogatja a teljes átláthatóságot.

"De ragaszkodom a teljes átláthatósághoz Joe Biden és fia ügyében is" - tette hozzá.

A Trump ellen indítandó vizsgálat célja kideríteni, hogy az amerikai elnök egy júliusi telefonbeszélgetésben valóban nyomást gyakorolt-e Volodimir Zelenszkij ukrán elnökre Joe Biden és fia jövedelmező ukrajnai ügyleteinek feltárása érdekében. Trump tagadta, hogy bármiféle nyomást gyakorolt volna az ukrán elnökre. Szerinte ugyanakkor a demokraták nagyon is próbáltak nyomást gyakorolni az ukrán vezetésre.

A sajtótájékoztatón Trump elnök történelmi méretű tragédiának minősítette a venezuelai helyzetet. Az amerikai elnök az ENSZ székhelyén mintegy húsz latin-amerikai ország vezetőjével, köztük az argentin, a kolumbiai, a chilei és az ecuadori elnökkel találkozott, ott érintette ezt a kérdést.

"De mi továbbra is nap mint nap támogatjuk fogjuk a venezuelai népet mindaddig, amíg fel nem szabadul ez alól a rettenetes elnyomás alól" - mondta. "Az ország lakói végül "szabadok lesznek", és az amerikai kormány mindent megtesz, hogy elszigetelje Nicolás Maduro elnököt és "cinkosait".

Trump szerdán rendeletet írt alá, amelyben megtiltja a Maduro környezetéhez tartozó magas rangú venezuelai tisztségviselők és családtagjaik számára, hogy az Egyesült Államok területére lépjenek.

Rovatok