Index Vakbarát Hírportál

Róháni: Washington felajánlotta, hogy feloldja az összes, Iránra kirótt szankciót

2019. szeptember 27., péntek 16:41 | aznap frissítve

Az Egyesült Államok felajánlotta, hogy feloldja az összes Iránra kirótt szankciót, ha Teherán tárgyal vele - jelentette ki a perzsa állam elnöke. Az MTI beszámolója szerint Haszan Róháni ezt azután közölte, hogy visszatért hazájába az ENSZ Közgyűlésről.

Az elnök utalt arra, hogy a német kancellár, a brit miniszterelnök és a francia elnök is ott volt New Yorkban, és mindannyian egy amerikai-iráni találkozót  sürgettek  

Teherán egyelőre nem fogadta el az ajánlatot - mondta Róháni a két ország közötti "mérgező légkörre" utalva.

 

Az Egyesült Államok és Irán között azután mérgesedett el ismét a viszony, hogy Donald Trump tavaly májusban bejelentette: az USA kivonul az Iránnal kötött atomalkuból. Az amerikai elnök akkor azzal indokolta a lépést, hogy szerintük Irán továbbra is uránt dúsít, és az egyezmény esetleges felrúgása esetén nagyon gyorsan elérhetett volna az atomfegyver kifejlesztéséhez. 

Az USA akkor komoly gazdasági szankciókkal sújtotta a perzsa államot, ráadásul azóta csak romlott a két ország viszonya, hiszen Iránt vádolják a Szaúd-Arábia olajiparának két fontos létesítményét ért támadással is,  amely miatt a sivatagi királyság olajfinomító kapacitása átmenetileg kevesebb mint a felére csökkent. A rendkívül feszült viszonyról ebben a cikkünkben írtunk bővebben. 

Rovatok