Index Vakbarát Hírportál

A CIA tisztje adott hírt Trump vitatott telefonbeszélgetéséről

2019. szeptember 27., péntek 09:42

Egy CIA-tiszt adott hírt Donald Trump azon telefonbeszélgetéséről, amely a Demokrata Párt és több republikánus politikus szerint jogos alapot ad az Egyesült Államok elnökének elmozdítására. A BBC cikke szerint a Fehér Ház – ahol a nyilvánosság számára továbbra is névtelen CIA-tiszt korábban dolgozott – teljes egészében el akarta rejteni a nyilvánosság elől a telefonhívást.

Trump az ukrán elnökkel beszélt július 25-én, többször kérve, hogy a hatóságok alaposan nézzenek utána annak az ukrán olajkikötőt érintő ügynek, amelyben Joe Biden fia is érintett az egyik cég igazgatótanácsi tagjaként.

Az ügy – amelyről itt olvashat bővebben – azért lehet alap az impeachmentre, mert ha bebizonyosodik, hogy Trump valóban az ukrán elnök közreműködését kérte az ukrajnai nyomozás előremozdításához, az úgy is értelmezhető, hogy az Egyesült Államok elnöke saját választási esélyének növelése érdekében kért segítséget egy külföldi ország képviselőjétől, ami törvénytelen. A választási esély növelésének szándékát azért is lehet összekötni a telefonbeszélgetéssel, mert Joe Biden – Barack Obama egykori alelnöke – indult a Demokrata Párt elnökjelöltségéért, hogy 2020-ban ő lehessen Trump kihívója.

A tiszt nem klasszikus értelemben szivárogtató, hiszen nem a nyilvánossághoz, hanem feletteséhez fordult a szerinte jogilag vitatható kéréseket megfogalmazó telefonbeszélgetés ügyében. Az elnök azonban visszautasítja, hogy bármi törvénytelent tett volna, szerinte ez a Demokrata Párttól és a médiától érkező újabb fake news. Trump szerint az ügy csupán arra szolgál, hogy elterelje a figyelmet a lényegről: Joe Biden alelnökként közbenjárt azért, hogy az ukrán vezetés elmozdítsa a legfőbb ügyészt, Viktor Sohint, aki épp a Joe Biden fiát az igazgatótanácsban alkalmazó ukrajnai cég ügyét vizsgálta az olajkikötő 2014-es megvásárlása kapcsán. 

Biden valóban nem titkolta, hogy közreműködött Sohin elmozdításában. 2018-ban maga mondta el széles nyilvánosság előtt, hogy egy egymilliárd dolláros hitel folyósításának visszavonását vetette fel arra az esetre, ha az ukránok nem váltják le Sohint. Ez valóban vitatható lépés, de a kulcs annak kiderítése volna, hogy valóban dolgozott-e Sohin a Burisma cég ügyeinek feltárásában, vagy valójában maga is elásta volna az ügyet. A BBC beszélt olyan ukrán újságíróval, aki szerint az utóbbi történt, mert az új vezetés sem akarta teljesen feltárni a pénzmosással egybekötött tranzakciót – bár ez bizonyítéknak azért kevés lenne.

Trump szerint azonban a Biden kétes közbenjárását mutató helyzet egyértelmű, ezért vették elő ezzel szembeállítva a demokraták a telefonbeszélgetést. Annak szó szerinti leirata nem ismert, de szerdán a Fehér Ház nyilvánosságra hozta azt az összefoglalót, amely a telefonbeszélgetés közben hivatalosan jelen lévő fültanúk által készített jegyzeteket tartalmazza. Ez jellegéből adódóan viszonylag pontosan, de nem szó szerint követi a beszélgetést.

A szivárogtató kilétének titkolása ügyvédje szerint továbbra is létérdek. Egyelőre az elnök sem tudja, kiről lehet szó. Ez egy hangfelvételből derül ki, amelyen Trump azt követeli, derítsék ki, ki az illető. Az elnök szerint ez a valaki leginkább kémnek nevezhető.

Rovatok