Index Vakbarát Hírportál

Dubajban kötött ki a lefoglalt brit tartályhajó

2019. szeptember 28., szombat 17:25

Szombaton a dubaji Port Rasídban kötött ki a brit Stena Impero tartályhajó, amelyet Irán júliusban lefoglalt a Hormuzi-szorosban, írja az MTI.

Az iráni külügyminisztérium szerdán jelentette be, hogy életbe léptetik a hajó lefoglalásának megszüntetéséről szóló rendeletet, de egy vizsgálat még hátravan. Később a hajó svéd tulajdonosa elmondta: az iráni hatóságok nem emeltek vádat sem a személyzet, sem a hajótársaság ellen.

Irán szeptember elején már szabadon engedte a hajó 23 fős legénységének hét tagját. A hét matróznak humanitárius megfontolásokból engedélyezték, hogy elhagyják a tankerhajót, és Iránból is távozhattak. Ahogy korábban az Index is írta, a Stena Impero tartályhajó pénteken hagyta el az iráni Bandar-Abbász kikötőt, ahonnan a nemzetközi vizek felé vette az irányt.

A tartályhajót július 19-én foglalták le a Hormuzi-szorosban, két héttel azután, hogy a brit haditengerészet Gibraltárnál őrizetbe vette a Grace-1 nevű iráni tartályhajót. Nagy-Britannia szerint a hajó Szíriába akart kőolajat szállítani, megsértve az Európai Unió által a szíriai rezsim ellen bevezetett szankciókat. A tartályhajó végül augusztus 18-án kapott engedélyt a távozásra, miután Teherán garantálta, hogy a tanker által szállított 2,1 millió hordó nyersolajat nem Szíriába viszik.

Rovatok