Index Vakbarát Hírportál

A Twitteren tajtékzó Trump polgárháborút vizonáló posztot is megosztott

2019. október 1., kedd 00:02

Donald Trump nyugodtabb napokat is átélhetett, legalábbis erre lehet következtetni a hétfőn is folytatódó Twitter-orkánból, amit azóta zúdít rendületlenül a világra, hogy tart a kiszivárogtatási botránya. A mai üzeneteiben  támadta a névtelen kiszivárogtatót, és felvetette, hogy még azelőtt le kellene tartóztatni Adam Schiff demokrata párti törvényhozót, hogy megkezdődnének az elnök alkotmányos felmentésére irányuló vizsgálatok. Trump bejegyzésében beteg embernek nevezi Schiffet, akinek azonnal le kell mondania, mert a beszélgetést, ami az ukrán elnök, Volodimir Zelenszkij és közte folyt, csak kitalálta, majd tényként tálalta a kongresszus és az amerikai nép előtt.

Trump saját bejegyzésein kívül többek között megosztotta Robert Jeffress evangélikus lelkész megnyilvánulását is, aki szerint polgárháborúhoz vezetne, ha Trumpot idő előtt eltávolítanák elnöki székből, és a kilátásba helyezett vérontásnál nem másra hivatkozik, mint a keresztény szavazók millióira, akiket még soha nem látott ennyire dühösnek a lelkipásztor. Jeffress nem először kerül be a hírekbe a látomásaival, többek között:

Vicces mellékszál, hogy az elnök annyira belejött a mikroblog-bejegyzések megosztásába, hogy nem vette észre, hogy egy olyan bejegyzést is megosztott, ami egy olyan oldalról jön, ahol a Trumppal kapcsolatos híreket cápákra vonatkozóra írják át.

Közben a BBC-nek interjút adott Jurij Lucenko volt ukrán főügyész, aki szerint ha szükséges, kész tanúskodni a Donald Trump elnök alkotmányos felmentésére irányuló eljárásban (impeachment) az amerikai törvényhozás előtt. 

Miért ne? Teljesen nyitott vagyok és tudom, hogy minden, amit tettem, törvényes volt, minden kijelentésem jogszerű volt, semmitől sem félek. A hazámat féltem, mert úgy tűnik, hogy Ukrajna áldozatává vált egy nagy belső amerikai viharnak. Meg akarom védeni az országomat

- mondta Lucenko. 

Az Egyesült Államokban azután robbant ki a botrány, hogy a Washington Post nyilvánosságra hozta: egy ismeretlen amerikai hírszerző feljelentést tett. Azt állította: az amerikai elnök nyomást gyakorolt ukrán hivatali partnerére, Volodimir Zelenszkijre július 25-ei telefonbeszélgetésük alatt, hogy Kijev segítsen terhelő bizonyítékokat felhajtani Joe Biden volt amerikai alelnök, a Demokrata Párt egyik fő elnökjelölt-aspiránsának fia ellen. Hunter Biden egy ukrán gázvállalat, a Burisma Holdings igazgatótanácsának tagja volt évekig, miközben apja meghatározó szereplője volt az Egyesült Államok Ukrajna-politikájának, és jelentős összegeket keresett Ukrajnában. 

Az ügy hátteréről és a főbb kérdésekről ebben a cikkünkben írunk részletesen.

(MTI/Vox/CNN)

Rovatok