Index Vakbarát Hírportál

Ezrek tüntettek Kijevben a szakadár területek autonómiája ellen

2019. október 6., vasárnap 15:03 | aznap frissítve

Több ezren tüntettek vasárnap a kijevi Függetlenség terén, a Majdanon, hogy tiltakozzanak a szakadár oroszbarát kelet-ukrajnai régiók különleges státusza, illetve önrendelkezési jogainak megnövelése ellen, amire a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök által ígért békeerőfeszítések keretében kerülhet sor.

A rendőrség szerint 4000-5000 tüntető gyűlt össze az ukrán főváros főterén, "Nemet a kapitulációra!", "Nemet a közkegyelemre!" jelszavakat skandálva, és "A háború folytatódik" feliratú táblákat tartva, illetve Zelenszkij-ellenes szlogeneket harsogva.

"Békét akarunk, de a béke és a kapituláció két különböző dolog. Az emberek nem ezért haltak meg" - mondta az AFP francia hírügynökségnek egy tüntető, aki 2014 és 2015 között harcolt a szakadárok ellen.

Az évek óta zsákutcában lévő békefolyamatban Kelet-Ukrajnában – ahol az ukrán és oroszbarát erők háborúban állnak, aminek közel 13 ezer halottja volt 2014 óta –, óvatos előrelépés történt az elmúlt hónapokban.

Megválasztásakor Volodimir Zelenszkij megígérte, hogy újrakezdik a tárgyalásokat Oroszországgal. Az utóbbi időben a felek megpróbáltak megállapodni egy sor kérdésben, így a foglyok kölcsönös cseréjében is, Zelenszkij és Vlagyimir Putyin orosz államfő már többször beszélt telefonon. Szeptember 7-én meg is történt a fogolycsere, mindkét fél 35 foglyot engedett el.

Kedden az ukrán küldöttség aláírt egy dokumentumot, amely a lázadó régiók jövőbeli autonómiáját taglalja. Ez utóbbi kérdés nagyon kényes Ukrajnában, mások mellett a nacionalisták és a félkatonai szervezetek elfogadhatatlan engedménynek tekintik.

Az erőszak szórványos kiújulásai ellenére a kelet-ukrajnai konfliktus nagyrészt befagyott a 2015-ben aláírt minszki megállapodás után, a minszki megállapodás politikai részét - így a lázadó területek különleges jogállását - máig sem teljesítették.

Rovatok