Index Vakbarát Hírportál

Egy floridai rab rejtett kamerás filmet készített egy amerikai börtönről

2019. október 7., hétfő 12:38 | aznap frissítve

Egy Floridában raboskodó drogdíler rejtett kamerákkal forgatott börtönében éveken át, az anyagok pedig a Miami Herald oldalán jelentek meg. Az anyagban egészen megdöbbentő felvételek kerültek így ki.

Scott Whitneyt drogkereskedelem miatt ítélték el és zárták Florida egyik legveszélyesebb börtönébe, a Martin Javítóintézetbe. A rab éveken át forgatott bent egy nagy keretű, rejtett kamerás kamuszemüveggel és egy Bibliába rejtett telefonnal úgy, hogy a Biblia HOLY (Szent) feliratán az„O" betűt átlyukasztotta – ezen keresztül rögzített a készülék kamerája. A videókat ezután kicsempészte a börtönből és aktivisták segítségével eljuttatta a Miami Heraldnak. 

A felvételeken pedig többek között látni lehet:

A videó kihangsúlyozza a börtön drogproblémáit, illetve azt, hogy az őrök ezt sokszor vagy észre sem veszik, vagy csak nem érdeklik őket. A Martinban az elmúlt 6 évben 31 haláleset történt, a videón pedig látszik, amint egy rab a saját vérében fekszik.

A videóban látható jelenetek felkavarók lehetnek.

A helyi kormányzati hivatal, a floridai büntetés-végrehajtást felügyelő minisztérium (FDC) sok pénzt fektetett abba, hogy a sajtó és a nyilvánosság ne férhessen hozzá a börtön felvételeihez, mondván, a kiszivárogtatásuk súlyos kockázati tényezőt jelentene – ezután meglepő, hogy egy rab közel 4 évet tudott bent forgatni lebukás nélkül.

Habár a börtönőrök nem vették észre a filmezést – vagy csak nem érdekelte őket –, a rabok fontosnak tartották azt, és nyíltan beszéltek a kamera előtt. Whitney 2015 óta forgatott, de a felvételek közül csak 2017-től kezdve sikerült kiszivárogtatni.

Az ehhez hasonló börtönfelvételek egyébként igen ritkák. Legutóbb júliusban szivárgott ki egy videó, ezen azt rögzítették, ahogy börtönőrök megvernek egy rabot egy floridai börtönben – miután a felvétel nyilvánosságra került, négy őrt ki is rúgtak. A rabok által készített kvázi-dokumentumfilmek mellesleg még ritkábbak, a legutóbbi 2012-ben készült a Santa Rosa-i Javítóintézetben, ez az FDC akkori főtitkárának távozását vonta maga után. Az American Civil Liberties Union (ACLU) amerikai emberjogi szervezet börtönprojektjének vezetője szerint Whitney filmje lehet az első olyan „dokumentumfilm", amit csak rabok forgattak.

Mivel a mobiltelefon csempészettnek minősül a börtönben (ami többnyire az alkalmazottakon keresztül jut be), a készülék birtoklása bűncselekménynek minősül. Az FDC a Miami Herald publikálásig nem kommentálta a sajtó kérdéseit, a cikk megjelenése után viszont nyilatkozatot küldtek, miszerint a hivatal vizsgálatot indít a videó miatt.

Rovatok