Index Vakbarát Hírportál

Világszerte százával tartóztatják le a klímatüntetőket

2019. október 8., kedd 14:25

A londoni rendőrség több mint 300 klímatüntetőt tartóztatott le, miközben a Föld túloldalán, az ausztráliai Sydneyben is 100 tiltakozón csattant a bilincs.

Az Extinction Rebellion nevű kezdeményezés – mely radikális válaszokat követel a klímaválság valóban meglehetősen radikális kihívásaira - globális engedetlenségi mozgalmat hirdetett hétfőre, hogy így kényszerítse a döntéshozókat a vállaltnál nagyobb mértékű szén-dioxid-kibocsátáscsökkentésre. Nagy-Britanniában például azt követelik, hogy az ország 2050 helyett már 2025-re tűzze ki a karbonsemlegességet – azt az állapotot, melyben a minimálisra csökkentett karbonkibocsátást is ellentételezi (például erdőtelepítésekkel).

A kezdeményezéshez Nagy-Britannián kívül Ausztráliában, Franciaországban, Hollandiában és Új-Zélandon is csatlakoztak. A briteknél hétfő estig összesen 319 embert tartóztattak le, akiket Boris Johnson miniszterelnök egy eseményen felszólalva “ótvar lázongók”-nak (ha valakinek van az “uncooperative crusties”-ra találóbb fordítása, írja meg nekem) minősített. Az Extinction Rebellion aktivistái - akik egyébként jellemzően középosztálybeli fiatalok - másnap kifejtették, hogy

Mi csak egyszerű emberek vagyunk, akik ki akarják fejezni elégedetlenségüket a klímaváltozásra adott válaszok megszületésének tempójára, a kormány érzéketlenségére, és a szükséges lépések elégtelenségére.

Az Extinction Rebellion fél éven belül másodszor szervezett nagyszabású tiltakozássorozatot Londonban. A csoport áprilisban a Waterloo hídon, a két leghíresebb bevásárlóutca, a Regent Street és az Oxford Street találkozásában lévő Oxford Circus forgalmi csomópontban, valamint a parlament épületegyüttese előtti téren vertek tábort több hétre. Augusztusban pedig a hagyományos háromnapos hétvégén megpróbálták drónokkal megbénítani Heathrow reptéri forgalmát, de a rendőrség és a hadsereg zavarókészülékek bevetésével megakadályozta az akciót.

Méheknek öltözve figyelmeztetnek a tömeges kihalásra

Ausztráliában több város fő útjait is lezárták a tüntetők a tiltakozássorozat második napján, kedden. 100 tiltakozó pedig méhnek öltözve jelent meg a Hyde Parkban (ilyen Sydneyben is van, nem csak Londonban). Kosztümválasztásukkal a rovarok emberi tényező miatti tömeges kihalására akarták felhívni a figyelmet.

(Reuters, Euronews)

Rovatok