Index Vakbarát Hírportál

Trump hol enged Erdoğannak, hol odacsapna Törökországnak

2019. október 8., kedd 09:31

Gyors egymásutánban váltja a külpolitikai kanyarokat Donald Trump Szíria kapcsán. Az Egyesült Államok elnöke hétfőn a török elnökkel megegyezve lényegében zöld utat adott Recep Tayyip Erdoğan török elnöknek az észak-szíriai behatolásra, majd egy Trump-kompatibilis Twitter-üzenetben fenyegette meg Ankarát.

Az első lépés azért volt váratlan, mert azzal, hogy az északi határ környékéről Trump visszavonja az ott lévő néhány tucat amerikai katonát – az egész országban összesen ezren vannak –, és hozzájárult a török hadsereg bevonulásához, lényegében módot adott arra, hogy Erdoğan beteljesítse tervét, és fellépjen a kurdokkal szemben, akik az északi határvidéket uralják, és fontos szolgálatokat tettek az Egyesült Államoknak az Iszlám Állam elleni küzdelemben.

Trump ezt azzal magyarázza, hogy így végre a kurdoknak, Szíriának, Törökországnak és Európának Iránnak, Iraknak és Oroszországnak maguknak kell kidolgozniuk a rendezést – írta  a BBC.

Erdoğannak azért fontos Észak-Szíria ellenőrzése, mert az ott kiépült kurd irányítás Ankara szerint a törökországi kurdok szeparatista törekvéseit erősítené. (A 80 milliós Törökország legalább ötöde kurd nemzetiségű. Ankara évtizedes fegyveres küzdelmet folytat a kurdokat képviselő Munkapárttal.) 

A telefonbeszélgetés után kiadott,  a BBC által hétfő reggel ismertetett  közlemény szerint Törökország „napokon belül“ egymaga fog bele a vezető kurd milícia által ellenőrzött határ „biztonsági zónává“ alakításába. A hétfői hírek szerint Törökország élt is a Trump adta lehetőséggel, és légitámadást  indított  a kurd erők ellen.

Trumpot az Egyesült Államokban, republikánus körökben is kritika érte az Erdoğannak tett engedmény miatt, amellyel nemcsak hogy felrúgta a kurdokkal kötött megállapodást, de a kurd erőket össze is hozhatja az orosz támogatást élvező Bassár Aszad szíriai elnök hadseregével, hiszen a török benyomulás megállítása közös érdekük. 

Az Egyesült Államok semmilyen szinten nem vesz részt, és nem is támogatja a török biztonsági zóna kialakítását, ám ez a megállapodás után már keveset nyom a latba.

Nyilvánvaló volt, hogy Erdoğan erre fogja felhasználni a megállapodást, ám Trump közvetve utólag mintha beismerte volna tévedését, miután a Twitteren közölte: tönkreteszi a török gazdaságot, amennyiben az Egyesült Államok szándékaival ellentétes lépésre szánná el magát Erdoğan.

Rovatok