Index Vakbarát Hírportál

Biden először beszélt arról, hogy Trumpot el kell mozdítani

2019. október 9., szerda 21:54

Joe Biden, a demokraták egyik elnökjelölt-aspiránsa szerdán először hangoztatta, hogy Donald Trump elnököt alkotmányos úton el kell mozdítani, vagyis az impeachmentről. 

Az észak-keleti New Hampshire államban, Rochesterben tartott egyik kampányrendezvényen Biden úgy vélekedett, hogy Trump "megsértette elnöki esküjét, elárulta a nemzetet, és szélhámosságot követett el". Biden szerint az amerikai alkotmány és a demokrácia védelmében az elnököt alkotmányos úton el kell mozdítani. Nemcsak azért,, amit tett, hanem,  "a veszély miatt, amit az elnök a nemzetre nézve jelent".

Biden korábban már támogatásáról biztosította az elnök alkotmányos felmentését célzó eljárást  megelőző vizsgálatokat, de magát a felmentést még nem szorgalmazta. Beszéde után szinte pillanatokkal Donald Trump válaszolt a Twitteren, szánalmasnak nevezve Bident. Erre már Joe Biden reagált, és megköszönte, hogy figyeli őt, felszólította, hogy hagyjon fel a képviselőházi vizsgálatok akadályozásával.

A demokrata többségű képviselőház három bizottsága folytat jelenleg vizsgálatokat Donald Trump és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök júliusi telefonbeszélgetése miatt, amelyről egy névtelen kiszivárogtató tett bejelentést. 

Trump a telefonbeszélgetésben felvetette az ukrán politikusnak, hogy érdemes volna megvizsgálni Joe Biden és fia korábbi jövedelmező ukrajnai üzleteit. A demokraták ezt úgy értelmezték, hogy Donald Trump idegen hatalmat kért fel beavatkozásra amerikai ügyekbe, és megindították az impeachment eljárásához szükséges előzetes vizsgálatokat. (MTI)

Rovatok